Získá nový prvek jméno po Mikuláši Koperníkovi?

17. červenec 2009

Jeden z nových prvků periodické tabulky prvků s protonovým číslem 112 by mohl získat název Copernicium na počest astronoma Mikuláše Koperníka. Pojmenování by mohlo být přijato do šesti měsíců, během této lhůty se ke jménu ještě může vyjádřit vědecká komunita.

Prvek objevil sloučením iontů zinku a olova už v roce 1996 mezinárodní tým vědců z Centra pro výzkum těžkých iontů v německém Darmstadtu. V roce 2002 se jim podařilo úspěch zopakovat a získat další atom nového prvku. Jeho existenci pak potvrdily další experimenty z japonského výzkumného centra RIKEN. Před několika týdny byl nový prvek oficiálně uznán Mezinárodní unií pro čistou a užitou chemii, známé také pod zkratkou IUPAC.

Prvek 112 je nejtěžším prvkem periodické tabulky, je 277x těžší než vodík. Lze jej zachytit jenom pomocí velmi citlivých přístojů, velmi rychle se totiž rozpadá. Prvku 112 předcházely v laboratoři GSI v Darmstadtu objevy prvků s protonovými čísly 107 až 111, které dostaly jména bohrium, hassium, meitnerium, darmstadtium a roentgenium. Jména jsou odvozená od příjmení slavných vědců, výjimku představují darmstadtium a hassium, které jsou pojmenovány podle domovského města a spolkové země Centra pro výzkum těžkých iontů.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.