Zimní nálezy bunkrů

8. únor 2012

Projekt „Utajená obrana železné opony” díky vašim nálezům stále žije.

Počasí je sice mrazivé, ale sněhová pokrývka přichází až nezvykle pozdě. Snad proto se našim hledačům stále daří. Níže uvedený dopis posluchačky Šárky Klímové můžete tedy brát jako povzbuzení k hledání a jako tip na výlet.

„Chtěla bych se podělit o mé zkušenosti s hledáním vašich-našich bunkrů, které jsem čerstvě získala. Trávila jsem s přítelem víkend u Domažlic. Předpokládaný výlet na běžkách se kvůli nedostatku sněhu nekonal, ale měla jsem v záloze rezervní plán, který i přes mrazivé počasí dopadl úspěšně. Ještě doma jsem si podle doporučení kolegy vytiskla jednu ze čtyř map z vaší adresy. Konkrétně tedy Českou Kubici, mně spíše známou jako oblast Folmavy. Bylo mi trochu divné, proč ve vašem projektu www.rozhlas.cz/bunkry v příkladech map ke hledání je zrovna v této mapě tak zeleno – tedy velké množství nedohledaných bunkrů. Alespoň ve srovnání např. s mapou „Tři Sekery“. Tak jsem se to rozhodla zjistit osobně.

Bunkry u České Kubice (č.1456)

V sobotu jsme tedy zaparkovali v České Kubici a s nadšenou podporou přítele jsme vyrazili na pěší výlet do okolí. Vytištěná mapa pro nás měla malou nevýhodu, je z roku 1953 a dnešní výstavba skutečně příliš neodpovídá té původní. Naštěstí technologie pokročila a chytrý telefon s navigací nás dovedl k objektu s číslem 677. Přesněji dovedl nás k nově postaveným tenisovým kurtům. Vyrazili jsme tedy podle původní mapy k další kótě 1456, zhruba v půlce cesty byl podivný zalesněný kousek pole.

Bunkry u České Kubice (č.1456)

A po krátkém „houbaření“ se objevily masivní, jakoby pohozené dveře, a pod nimi byl vchod do bunkru. Ani po důkladném domácím zkoumání historických leteckých snímků na vašich mapách si nejsme jisti, který to je objekt, ale snad 1456.

Další cesta vedla k objektu 358. Po prvotním zklamání v podobě nového fotbalového hřiště se ale cestou k objektu 1454 skutečně objevil krásný kulometný bunkr. Vchod nebyl nijak zabezpečen, protiplynové dveře byly pohozeny opodál.

Bunkry u České Kubice (č.358)

Pak už stačilo prohodit pár slov s majitelem nejbližšího stavení a byl na světě i bunkr 1454. Vchod je zasypán a pokud má objekt střílnu, nebo pozorovatelnu, tak jsme ji nenašli. Buď je bezpečně maskována, nebo může jít pouze o úkryt. Zajímavostí je několik propadlých děr v okolí.

Bunkry u České Kubice (č.1454)

Navnaděni tímto úlovkem jsme popojeli autem o takové 2 Km jižněji k objektu bývalé hájovny. Dnes je to pravděpodobně nevěstinec. Hledání bunkru č.1455 jsme po čtvrt hodince vzdali (možná byl zbouraný kvůli výstavbě silnice). Zato nález bunkru 362 byl vysloveným překvapením, pouze pohozený patník s modře opsanou nejasnou číslicí naznačoval „že tady někde kolem je...“ a byl tam. Po chvilce šťourání klackem se objevily důmyslně maskované krycí panely střílny.

Bunkry u České Kubice (č.1069)

Zima začala už být docela vlezlá, takže trochu zahřátí v autě a šup na poslední vybrané místo. Poměrně vzrostlý a přehledný les s velkou mýtinou vydal rychle bunkry 1642, 1144 a 363. Jedná se o jeden úkryt, jeden kulometný objekt a zřejmě pozorovatelnu. U bunkru 1144 jsme objevili číslo, které se dá přečíst jako 1069. Možná je tedy ještě jeden bunkr někde severněji od tohoto hnízda.

Do úkrytu přítel dokonce vlezl (byl tam přistaven žebřík), i přes slušnou zimu bylo vevnitř znatelně tepleji a přibližně 10cm vody. Z tohoto bunkru si místní uličníci nejspíš dělávali v létě klubovnu. Vchody do všech těchto bunkrů byly nezabezpečené, pravděpodobnost pádu do takto viditelných děr bych ale srovnala s možností pádu na kole na rovině. Horší to ale musí být v temné noci pro lesní zvěř, snad už ty díry místní srnky dobře znají.

Bunkry u České Kubice (č.1642)

Všechny nálezy vám posílám na bunkry@rozhlas.cz a doufám že brzy "odzelení" další nálezci další bunkry. Zběžně koukám, že jich k dohledání máte na mapách ještě několik desítek. Celkově mohu hledání podle původních map doporučit, je to trochu dobrodružné a „houby“ jsou docela velké. Je to taková příjemná procházka s trochou toho poškrábání od nějakých bodláků.“

Šárce Klímové za nálezy děkujeme a přidáme je do našich map, které se i díky dalším posluchačům a návštěvníkům webových stránek zdárně plní.

autor: Šárka Klímová
Spustit audio