Zimní magistrála v Jeseníkách zčásti mění trasu. Důvodem je kůrovec i klimatické změny

21. říjen 2018

Kůrovcová kalamita, ale i dlouhodobý nedostatek sněhu přinutil Sdružení cestovního ruchu Jeseníky k částečné změně trasy hlavní zimní magistrály. Do finálního přeznačení se pustil Klub českých turistů až v těchto dnech, poměrně dlouho totiž čekal na nové směrovky. V terénu jich musí vyměnit bezmála 200 kusů. Některá místa z trasy zmizí, jiná přibydou.

S přeznačením hlavní běžecké magistrály začal Klub českých turistů už v půlce června, a to likvidací značek v úsecích, které už strojově upravovány přes zimu nebudou. „Byl opuštěn úsek Hambálek u Štítů, Svatá Trojice, Malá Morava, Vojtíškov a Hynčice. Poslední úsek, který byl změněn, je úsek mezi Ovčárnou a Alfrédkou,“ říká značkař David Mičunek.

Přeznačení zimní magistrály je zejména jeho práce. Zastihla jsem ho v osadě Petříkov u jednoho z rozcestníků. Na výměnu směrovky potřebuje žebřík, šroubky nýtovací kleště a kladívko. „Tam, kde se nedostaneme autem, tam musíme pěšky a nést třeba celou hřebenovku materiál na zádech,“ dodává.

Délka tras zůstává stejná

Proč se magistrála mění, na to se ptám Tomáše Raka ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. „Jedním z důvodů jsou klimatické změny. Zkrátka ta, kde se dřív jezdilo, už dnes ten sníh není. A druhým důvodem je kůrovcová kalamita, která nám zničila část značení, a proto došlo k obnově. Jde celkem o 114 kilometrů napříč hřebeny. Přeznačením k žádné zásadní změně v délce nedochází,“ uvedl Rak.

David Mičunek připevňuje novou značku u Petříkova

Některá místa se na mapě tras objeví nově. „Nově se tam objeví areál Dolní Moravy a napojí se s oblastí Hynčic. Nově magistrála povede ne přes Hvězdu a Malou Morávku, ale po hřebeni přes Jelení studánku,“ uvedl Tomáš Mičunek.

Výměně směrovek teď bude značkař věnovat maximum svého času. Dokonce si kvůli přeznačení magistrály vzal dovolenou. Vše chce stihnout do půli listopadu, než napadne sníh.

autor: aja
Spustit audio