Zimní bouře v Severní Americe má 38 obětí. Teploty klesaly na 45 stupňů pod nulou

26. prosinec 2022

Nejméně 34 lidí už zemřelo kvůli mrazivému počasí a zimním bouřím ve Spojených státech. Další 4 oběti hlásí Kanada. Počet obětí bude nejspíše stoupat, protože někteří lidé kvůli extrémnímu počasí uvízli ve svých domech, desítky tisíc domácností navíc přišly o dodávky elektřiny. Více přibližuje Magdaléna Fajtová ze zahraniční redakce.

Kolika lidí se situace týká?

Rozsah bouře je bezprecedentní, rychlé poklesy tlaku a teploty, silné sněžení a vítr způsobují problémy na většině amerického území od Velkých jezer na severu až k hranici s Mexikem. Zhruba šedesáti procent americké populace se týká nějaký druh výstrahy před zimním počasím.

Plnou silou bouře udeřila například na město Buffalo ve státě New York. Kombinace větru o síle hurikánu a sněhu tam ochromila i úsilí záchranných složek. Některé oběti zemřely ne přímo kvůli mrazům, ale jen proto, že se k nim doktoři nedokázali dostat. Další umrzli ve svých autech nebo přímo na ulicích. Se záchranou lidí, kteří uvízli na cestách, pomáhala i armáda.

Sníh a vítr na mnoha místech přerušily dodávky elektřiny, daří se to opravovat?

Čtěte také

Poruchy se dařilo průběžně opravovat, včera odpoledne tak bylo bez proudu méně než 200 tisíc lidí. V nejhorší situaci přitom bylo bez elektřiny 1,7 milionu lidí. Bouře ovlivnila i letecký provoz. Více než pět tisíc letů o víkendu aerolinky zrušily. Nejhorší mrazy hlásí stát Montana, tam teplota klesá i k 45 stupňům pod nulou. Mrzlo ale i na Floridě, kde zmrzlí leguáni padali ze stromů.

Spustit audio

Související