Žilní trombóza a plicní embolie, to je tichý zabiják. Jak můžete čelit rizikům tohoto onemocnění?

14. listopad 2018

MUDr. Radovan Malý v naší radioporadně. Tentokrát na téma: žilní trombóza a plicní embolie.

Vznik křečových žil vám v radioporadně objasnil doc. MUDr. Radovan Malý, PhD.

Péče o nohy se vyplatí (ilustrační foto)

Vedoucí lékař angiocentra Fakultní nemocnice v Hradci Králové doc. MUDr. Radovan Malý, PhD. v naší radioporadně na téam: žilní nedostatečnost a křečové žíly

Trombóza je děj, při kterém dochází ke sražení krve za vzniku trombu. V tepnách má za následek nedokrevnost postižené oblasti, v žilách může zhoršit odtok krve. Trombus může být při odtržení od cévní stěny jedním ze zdrojů vmetku a způsobit tak embolii. Tromby se velmi často vyskytují spolu s aterosklerózou a zhoršují prognózu nemocného.

Při trombóze může být pacient v ohrožení života. Plicní embolie je život ohrožující onemocnění, při kterém dochází k náhlému ucpání tepny, která vyživuje plíce, nebo její větve, především krevní sraženinou.

Rizikové faktory
Běžnými rizikovými faktory vzniku krevních sraženin v hlubokých tepnách jsou: dlouhodobá nehybnost dolních končetin, obezita, těhotenství, stavy po velkých chirurgických výkonech, hormonální antikoncepce, Leidenská mutace a jí podobné poruchy koagulačního systému a poruchy chlopenního aparátu dolních končetin při chronické žilní nedostatečnosti, kouření, křečové žíly.

Sraženina tepnu ucpe a způsobí tak nedostatečné zásobení daného orgánu krví - ischemii. V důsledku tohoto jevu dochází k úmrtí plicní tkáně. Závažnost tohoto onemocnění závisí na velikosti sraženiny (trombu) a na celkovém stavu organismu.

Žilní trombóza a plicní embolie, to je tichý zabiják (ilustrační foto)

Mezi příznaky plicní embolie patří náhle vzniklá dušnost s rychlou dechovou frekvencí, bolest na hrudi, zrychlení srdeční činnosti, zrychlení dechu, kašel (někdy s vykašláváním krve), zvýšená teplota, modravé zbarvení rtů a prstů, kolaps nebo krátkodobá ztráta vědomí, nízký krevní tlak.

Celou radioporadnu s MUDr. Radovanem Malým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.