Žijeme ve století fotonu. V laserových technologiích jsme na špičce, tvrdí fyzik

7. květen 2018

Jak nám pomáhají laserové technologie a jaká budoucnost tuto oblast vědy čeká? Nový výzkumný program s názvem Světlo ve službách společnosti představil v Magazínu Leonardo jeho koordinátor Tomáš Mocek z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„Nastala správná doba, abychom přišli před českou veřejnost s tím, že Česká republika je momentálně velice silná v oblasti nejen laserů, ale všech technologií založených na světle,“ uvedl vědec.

Projekt Světlo ve službách společnosti se snaží podpořit využívání světelných zdrojů jak pro výzkum, tak pro průmysl a podpořit vývoj nových souvisejících technologií.

„Snažíme se propojit nás vědce nejen s veřejností, ale i s průmyslem a zároveň směrem ke státní správě. Aby věděla, kde jsme dobří a zvážila, jak tento fakt využít pro Českou republiku.“

Laser je poměrně nový vynález, připomněl Mocek. „Nedávno uplynulo teprve půl století od zkonstruování prvního laserového zdroje.“

Díky fotonovým svazkům a světlu obecně můžeme dělat věci, které bychom o století dříve dělat nemohli. Proto je 21. století stoletím fotonu.
Tomáš Mocek

„Laser je nástroj, se kterým můžeme obrábět materiály i vylepšovat jejich vlastnosti. Také se díky němu můžeme podívat až na subatomovou dimenzi mikrostruktury světa nebo nám umožňuje vytvořit 4. skupenství hmoty vysokoteplotní plazmu.

Čeští vědci v roce 2007 začali stavět na české tradici v oboru tím, že se rozhodli navrhnout projekty HILACE Centrum a ELI Beamlines.

„Ty využívají lasery nové generace založené na velmi progresivní technologii diodového čerpání. Oproti tradičnímu výbojkovému čerpání jsou rychlejší a výkonnější. Jsme jedni z mála na světě, kteří mají tento nový typ laserů k dispozici.“

HILACE se liší od běžných výzkumných středisek tím, že se chová jako most mezi akademickým světem a průmyslovou praxí.

Dne 16. května se koná první Mezinárodní den světla. Budou probíhat akce po celém světě, včetně velké události v pařížském sídle UNESCO. ELI Beamlines na tento den od 16 hodin pořádá Den otevřených dveří. Všichni jsou srdečně zváni.
Tomáš Mocek

„Pod jednou střechou máme vlastní výzkum, drtivou většinu laserů si stavíme sami. Máme ale také aplikační stanice, kde naše lasery používáme pro vylepšování parametrů materiálů, mikroobrábění a další aplikace. Tím dostáváme zpětnou vazbu, abychom mohli lasery dále vylepšovat.“

Pro českou republiku je velký potenciál využití laseru ve strojírenství. „Ve velmi přesném strojírenství laser může fungovat jako supernástroj. Už dnes se na nás obrací české firmy, abychom jim pomohli s aplikací laserů do jejich technologií,“ shrnul Tomáš Mocek.

Spustit audio

Související