Židovské muzeum v Praze opět otevřeno. Svátek týdnů Šavuot. Britští labouristé - vymýcení antisemitismu ve straně.

24. květen 2020

Znovuotevření Židovského muzea v Praze pro veřejnost. Na co upomíná židovský Svátek týdnů Šavuot? Labouristický předseda Keir Starmer se snaží vypořádat s antisemitismem některých členů strany.

V aktuálním vydání magazínu Šalom alejchem informujeme o znovuotevření Židovského muzea v Praze. To před karanténou navštěvovali hlavně zahraniční turisté. Teď do Prahy nejezdí, a tak organizátoři muzejní nabídky doufají ve větší zájem českých návštěvníků. Zvou je nejen na stálé expozice, ale například i na příměstský tábor pro děti.

Co zásadního se v muzeu teď děje? Na to se Terezie Jirásková ptala judaistky a vedoucí Odboru pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze Zuzany Pavlovské.

Leo Pavlát připomíná, že se začátkem 6. dne hebrejského měsíce sivan začíná letos židovský Svátek týdnů Šavuot. Ve svém komentáři vysvětluje, že svátek Šavuot je spjat se svobodou ducha, danou zjevením Božího slova. Noc, která dělí vstupní večerní sváteční modlitbu od modlitby ranní, přitom provází zvláštní zvyk: v mnoha synagogách věřící zůstávají a až do rozbřesku se věnují studiu Písma.

S Gitou Zbavitelovou nahlédneme do aktuálního dění v britské Labouristické straně. Její nový předseda Keir Starmer usiluje o nápravu pověsti strany. Ta utrpěla za bývalého předsedy Jeremyho Corbyna, kdy se v ní povážlivě rozšířil antisemitismus. Organizace jej tak tolerovala, že před loňskými volbami vydaly tři největší britské židovské deníky stejnou titulní stranu s varováním, že vítězství labouristů by „představovalo existenční hrozbu pro život Židů v Británii“. Židé, kteří byli tradičními voliči labouristů, přestali stranu volit a opustila ji řada členů.

V magazínu Šalom alejchem nechybí ani tentokrát aktuální zprávy ze židovského světa a ukázky židovské hudby.

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio