Židovské komunitě v indické Kalkatě hrozí zánik. Nejlépe nám bylo pod Brity, říkají stárnoucí členové

V Indii žije stále méně lidí, kteří se hlásí k židovství. Rakouský deník Wiener Zeitung se rozepisuje o židovské komunitě ve východoindickém městě Kalkata.

Jak deník píše, vypadá to, jako by synagoga Neve Šalom v Kalkatě měla brzy zaniknout. V současnosti je modlitebna obklopena velkým trhem, vchod do ní se nachází ukrytý v jednom z tamních obchodů. Přestože jsou v Kalkatě tři synagogy, využití najdou jen stěží. Takzvaného minjanu – tedy počtu deseti dospělých mužů, který je nutný pro výkon bohoslužby – místní židovská komunita dosáhne pouze v případě návštěvy mužů z jiných obcí.

Přitom ještě před přibližně 70 lety v Kalkatě žilo asi 5 tisíc židů. V současnosti jich zde žije asi 20, z toho většině z nich je víc než 70 let. Deník Wiener Zeitung pokračuje, že i přes nízký počet věřících je synagoga Neve Šalom ve výborném stavu. Tamní židé za to vděčí Masoudovi Husajnovi, jehož rodina již třetí generaci o modlitebnu pečuje.

Jedinečná tolerance

Husajn v deníku Wiener Zeitung upozorňuje na skutečnost, že synagoga se nachází v bezprostřední blízkosti katolické katedrály, mešity, arménského kostela, hinduistického a džinistického chrámu. „Jen v Kalkatě vedle sebe mohou žít lidé tolika různých vyznání. A navíc bez problémů,“ říká Husajn.

Členové židovské obce v Kalkatě se nazývají bagdádskými židy. Je to kvůli jejich původu, protože pocházejí z oblasti kolem současného Iráku. Jako první z nich do Kalkaty přišel obchodník Shalom Cohen v roce 1798 ze syrského Aleppa. Z malé skupiny obchodníků se poté stala prominentní obec, ze které vzešlo mnoho osobností židovského světa.

Interiér synagogy Magen David v indické Kalkatě

Wiener Zeitung uvádí například Pramilu, vlastním jménem Ester Viktorii Abrahamovou, která ve třicátých a čtyřicátých letech působila jako herečka a produkční v Bollywood. V roce 1947 se také stala první vítězkou v soutěži Miss India.


V Izraeli nyní žije asi 70 tisíc indických Židů a jejich potomků, tedy asi jedno procento izraelské populace. V celé Indii zůstává asi 5 tisíc Židů, z toho většina v západoindické Bombaji.
zdroj: Wikipedia

Za Britů bylo nejlépe

V témže roce se Indie osvobodila od britské nadvlády a kvůli tomu mnoho tamních židů odešlo do zahraničí. Flower Sillimanová, které tehdy bylo 17 let, vypráví, že pod britskou vlajkou se židům v Kalkatě žilo dobře. „Nicméně po vyhlášení nezávislosti byla naše budoucnost v Indii nejasná,“ dodává Sillimanová.

Mnoho židů z Indie proto vycestovalo především do Británie, Kanady nebo Austrálie, pokračuje deník. O rok později, v roce 1948, byl založen stát Izrael. Tam odešli všichni, kteří chtěli pomoci s budováním nového nezávislého státu. Navíc chudší členové obce v odchodu do Izraele viděli možnost, jak si zlepšit život, uzavírá rakouský deník Wiener Zeitung.

autor: rer
Spustit audio