Židé se za války chovali zbaběle a Izrael se za to stydí, tvrdí poradce polského prezidenta

Stále neustávají debaty a kontroverze kolem polského zákona, který trestá pokusy připsat polskému národu či státu odpovědnosti za vyvražďování židů a zločiny německých nacistů. Server amerického týdeníku Newsweek si například všímá vyjádření poradce polského prezidenta, které znovu rozvířilo už tak vypjatou atmosféru.

Profesor sociologie na Univerzitě Mikuláše Koperníka v Toruni Andrzej Zybertowicz, který také působí jako poradce prezidenta Andrzeje Dudy, se veřejně pokusil odhalit motivy kritického postoje Izraele k nové polské legislativě. Židovský stát se podle něho stydí za pasivitu židů během druhé světové války.

Antipolský odpor

„Mnoho židů za války kolaborovalo a udávalo. Jsem přesvědčený, že se s tím Izrael dosud nevyrovnal,“ řekl Zybertowicz v rozhovoru pro deník Polska Times. A dodal, že odpor proti novému zákonu je „antipolský" a prý dokazuje, že se Izrael snaží „udržet si monopol na holokaust“.

„Náboženství holocaustu“ se podle poradce hlavy státu stalo symbolickým štítem, který židovský stát používá k privilegovanému postavení ve světě. „Je to štít, který má Izrael chránit před jakoukoli kritikou,“ má jasno Zybertowicz.

Vlna nenávisti

Jeho výroky podle Newsweeku korespondují s otevřeně antisemitskou vlnou, která se v Polsku šíří nejen po internetu, ale i v některých médiích kontrolovaných polským vedením. Vyvolal ji právě protest Izraele proti nové polské legislativě.

03624315.jpeg

Izrael argumentuje tím, že by zákon mohl potlačit historickou pravdu o roli některých Poláků během holokaustu. A obává se, že přeživší tehdejších zločinů by teď mohli být stíháni za to, že po vlastních zkušenostech obviní Poláky z účasti na válečných represích. K výhradám Izraele se připojily i Spojené státy a Francie.

Pasivita i odvaha

Židům se skutečně občas připisuje pasivní role během holokaustu. Pravda je ale podle amerického magazínu jiná. Během války docházelo k nesmírně odvážným akcím židovského odporu, a to zejména na polském území.

Ať už jde o hrdinské a v krvi utopené povstání ve varšavském ghettu v roce 1943 či vzpoury vězňů ve vyhlazovacích táborech v Osvětimi, Treblince a Sobiboru. „Tady se vyhladovělí vězni postavili po zuby ozbrojeným německým strážím. A tvrdě za to zaplatili,“ připomíná Newsweek.

autor: smi
Spustit audio