Ženy v žoldu džihádistů hrají klíčovou roli na sociálních sítích

Ženy, které odjely z Velké Británie do Sýrie a přidaly se k Islámskému státu, mají za úkol podněcovat k teroristickým útokům na sociálních sítích.

Až do teď se na ně nahlíželo spíše jako na pasivní účastnice, které se do zóny konfliktu odjely provdat. Nyní se ukazuje, že mají klíčovou roli, píše britský deník Guardian.

Bedlivým sledováním účtů těchto žen na sociálních sítích výzkumníci z Mezinárodního centra pro studium radikalismu na King’s College London zjistili, že Britky v Sýrii jsou velmi aktivní a že cíleně povzbuzují islamisty v Británii k teroristickým útokům.

Výzkumníci se zaměřili na skupinu asi 30 žen, které se v současné době nacházejí na severu Sýrie a teď opěvují teroristy, kteří provedli útok na redakci Charlie Hebdo.

„Říkají lidem, kteří nemohli odjet do oblastí kontrolovaných Islámským státem: ,Proč něco nepodniknout doma?‘ Tohle je obvyklá výzva: Když nemůžete opustit svoji rodinu nebo vám není povoleno se přestěhovat do Sýrie, proveďte něco podobného,“ říká pro Guardian Melanie Smithová z Mezinárodního centra pro studium radikalismu.

Čtěte také

Řadě příznivců džihádistů totiž britské úřady zakazují vycestovat ze země.

Podle Smithové jsou tyto ženy dlouhodobě podceňovány, doposud se o nich hovořilo spíše jako o osobách, jejichž motivací pro cestu byl sňatek a porod potomka.

Ženy, které odjely z Velké Británie do Sýrie a přidaly se k Islámskému státu, hrají klíčovou roli na sociálních sítích

„I když možná nemají takový vojenský výcvik jako muži, na internetu můžeme dobře pozorovat jejich frustraci z toho, že nemohou bojovat,“ uvádí Smithová, podle níž jsou v historii známy případy, kdy byly ženy použity při sebevražedných útocích a dalších operacích.

Na začátku ledna se například sebevražedná útočnice odpálila v Istanbulu na policejní stanici.

Potenciální kandidátkou do databáze sledovaných žen je nyní i Hayat Boumeddienová, partnerka zabitého teroristy Coulibalyho, který má na svědomí vraždu policistky a útok v košer obchodu v Paříži.

Právě Boumeddienová měla být spojkou mezi svým partnerem a bratry Kouachiovými, kteří provedli teroristický útok v redakci Charlie Hebdo.

Guardian doplňuje, že zmíněná databáze se neomezuje pouze na Británii, ale eviduje asi 70 žen z dalších západních zemí, přičemž nejmladší z nich je 15letá Francouzka. Podle deníku odchází do Sýrie či Iráku nejvíce lidí právě z Británie a Francie.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio