Žena v černém. Jeden z nejlepších projevů 20. století pronesla španělská revolucionářka

Dolores Ibárruri Gómez, známá jako La Pasionaria. Španělská revolucionářka Je považována za jednoho z nejlepších řečníků 20. století. Vypracovala se z bídných poměrů, vyrůstala v havířském prostředí. Poslechněte si Stopy, fakta, tajemství Stanislava Motla. Další díly pořadu najdete na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.  

Autor: Stanislav Motl
Účinkují: Libor Vacek a Zdenka Fleglová
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 26. 4. 2021

Do dějin vstoupila pod jménem La Pasionaria. Ikona španělské občanské války. Jedna z nejlepších řečníků dvacátého století. Pro někoho nádherná a charismatická žena v černém – pro jiného krvežíznivý démon s jazykem jako břitva. Během života musela pohřbít čtyři své děti. Rány osudu ji zocelovaly; udělaly z ní nebývale silnou bytost.

Revolucionářka Dolores Ibárruri symbolem smíření 

Věřila Stalinovi, aby v osmašedesátém roce tvrdě odsoudila vojenskou invazi do Československa. Zatratila Boha, aby se s ním na sklonku života opět setkala. Přes všechny životní porážky dočkala se velké satisfakce. To když se stala, po pádu frankistického režimu ve Španělsku, jedním ze symbolů smíření. To byla Dolores Ibárruri. 

V záběrech hovoří historik a publicista Jaroslav Fiala, v pořadu citujeme z biografie Dolores Ibaruri Jediná cesta, z knihy Stanislava Motla Peklo nad španělským nebem, z novin Biskajský horník, z faksimile dopisu Dolores Ibaruri. 

autoři: Stanislav Motl , juk
Spustit audio