Zemřela novinářka Petruška Šustrová. Připomeňte si jeden z jejich pořadů, které vysíláme dodnes

20. duben 2023

V německých prezidentských volbách v roce 1932 svůj post nakonec Paul von Hindenburg obhájil, když mu hlas odevzdalo 53 procent Němců. Druhý kandidát v pořadí, vůdce NSDAP Adolf Hitler, dostal 36 procent. Komunistu Ernsta Thälmanna preferovalo 10 procent Němců. K urnám přišlo 83 procent Němců s volebním právem. Co ale volby znamenaly pro Německo, připomínají Petruška Šustrová a Josef Mlejnek.

V první části pořadu se vydáme do roku 1988.

Čtěte také

Dlouholetý válečný konflikt mezi Íránem a Irákem se vystupňoval nasazením zakázaných chemických zbraní, fastfoodový řetězec McDonalds otevřel první prodejnu ve východní Evropě v Bělehradě a zemětřesení v Arménii si vyžádalo životy víc než 25 tisíc lidí.

V Československu vyšlo první pravidelné číslo tehdy ještě samizdatových Lidových novin, po 18 letech podal demisi československý premiér Lubomír Štrougal a komunisty ovládané úřady poprvé povolily demonstraci nezávislých občanských skupin v Praze. Další zajímavé událostí doma i ve světě poslouchejte na webu jen do 20. května 2023.

Petruška Šustrová

Dříve působila na ČRo 6. Zde spolu s Josefem Mlejnkem moderovala a podílela se na přípravě pořadu Zaostřeno na moderní dějiny a střídavě připravovala pořad Politická literatura na českých pultech.  

Jako novinářka nejprve přispívala od roku 1989 do Nezávislého tiskového bulletinu, poté do nově vzniklého časopisu Respekt. Psala též do Českého deníku (pozdějí týdeníku) a od roku 1997 dosud je pravidelnou přispěvatelkou Lidových novin. Spolupracuje s Českou televizí. 

Narodila se v roce 1947. V letech 1969–1971 byla vězněna pro činnost ve skupině Hnutí revoluční mládeže. Po roce 1971 pracovala jako poštovní úřednice, před uvězněním započaté studium češtiny a dějepisu na FF UK již nesměla dokončit. Signatářka Charty 77 a v roce 1985 její mluvčí. Členka VONS (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných). 

Petruška Šustrová obdržela v roce 2010 cenu Ferdinanda Peroutky. Toto novinářské ocenění získala nejen za svou dlouholetou publicistickou činnost, ale především za neúnavný boj za záchranu demokracie a humanity. 

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio

Související