Zemřela Anna Honová. Statečná žena, kterou týrali v komunistické věznici v Uherském Hradišti

3. duben 2019 18:08

Zemřela politická vězeňkyně Anna Honová. Oznámila to organizace Pamět národa. Kvůli své protikomunistické činnosti strávila 22 měsíců ve věznici v Uherském Hradišti.

Anna Honová se narodila 8. 8. 1926 v Uherském Brodě. Po absolvování ekonomické školy v Uherském Hradišti pracovala jako pokladní a účetní v Luhačovicích.

Už nikdy nic podobného nedopustit. Věznice v Uherském Hradišti znovu otevřela svoje brány

Věznice v Uherském Hradiště

Uherskohradišťská věznice, ve které v 50. letech umírali političtí vězni, se po půl roce opět otevřela veřejnosti.

Nějakou dobu žila v Praze, kde bydlela u paní Pokorné-Purkyňové, vnučky Jana Evangelisty Purkyně, v jejímž bytě se scházela pražská inteligence, která v Anně Honové formovala vlastenectví. Po návratu z Prahy na Moravu v roce 1948 přijala nabídku uherskobrodského podnikatele Bruštíka do potravinářské firmy Raciola, kde pracovala jako účetní.

Byla obviněna z maření vyšetřování, ze sdružování s jinými činiteli proti republice, z rozšiřování protikomunistických letáků a ve vazbě a věznici v Uherském Hradišti a v Brně strávila 2,5 roku. V uherskohradišťské věznici byla vyslýchána a zastrašována obávaným vyšetřovatelem Holubem.

https://www.pametnaroda.cz/cs/honova-anna-20080729-0

V roce 1968 spoluzakládala organizaci K 231, tedy Klub bývalých politických vězňů, a byla opět předvedena k těžkému výslechu na StB.

V roce 2007 převzala z rukou prezidenta Václava Klause státní vyznamenání, medaili Za zásluhy o stát. Je i čestnou občankou města Uherský Brod.

Spustit audio

Související