Zemřel Saruman z Pána prstenů, herec Christopher Lee. Bylo mu 93 let

11. červen 2015

V 93 letech zemřel v neděli Sir Christopher Lee -britský herec, který se vryl do paměti lidí například jako představitel Drákuly. Mladší generace diváků ho zase zná jako bílého čaroděje Sarumana z trilogie Pána prstenů. Lee skonal v londýnské nemocnici v důsledku respiračních potíží.

Role hraběte Drákuly Christophera Leeho v roce 1958 proslavila a zdaleka to nebyl jediný hororový příběh, ve kterém si zahrál.

Od poloviny 70. let se tomuto žánru snažil vyhýbat, i tak ale během své kariéry ztvárnil celou řadu padouchů. Třeba v bondovce Muž se zlatou zbraní protivníka agenta 007, Francisca Scaramangu, který pro své oběti nechával dělat kulky ze zlata.

V reálném životě měl ale Lee blíž spíše k Jamesi Bondovi. Jako britský dobrovolník bojoval v Zimní válce, byl příslušníkem Královského letectva a pracoval i pro britské zpravodajské služby. Vojenskou kariéru ukončil po druhé světové válce s hodností kapitána letectva.

Za svůj nejdůležitější film považoval snímek Jinnah z roku 1998, který vypráví o zakladateli Pákistánu Muhammadovi Alí Džinnáhovi. Zopakoval to mnohokrát, v roce 2011 při návštěvě studentského spolku dublinské univerzity.

„Byla to obrovská zodpovědnost, ale i velká výzva pro mě coby herce. Byla to významná role kvůli tomu, co Džinnáh řekl a já to ve filmu zopakoval, slovo od slova. Řekl: Jste volní, můžete jít do svých chrámů, mešit nebo jiných modliteben tady v Pákistánu. Nezáleží na tom, jestli jste protestanti, katolíci, židé nebo lidé dalších vyznání,“ popsal Lee.

Legendárního herce znají dobře i mladší generace. Lee totiž zazářil ve filmovém zpracování Tolkienova Pána prstenů.

Představitel čaroděje Sarumana se jako jediný z celého štábu s J. R. R. Tolkienem opravdu setkal. K jeho knihám se prý vracel alespoň jednou za rok, považoval je totiž za zcela výjimečné.

„Máte spoustu příběhů jako třeba Alenka v říši divů nebo Alenka za zrcadlem či Gulliverovy cesty, jejichž autoři si vymysleli nová stvoření a nové světy. Tolkien vytvořil nové světy, nové postavy, ale navíc udělal jednu věc, kterou nikdy nikdo jiný neudělal - vynalezl nové jazyky,“ prohlásil Lee.

Po Sarumanovi si „střihnul“ ještě jednu slavnou zápornou roli - hraběte Dooku v kultovních Hvězdných válkách.

Filmový Rasputin i Sherlock Holmes namluvil také jednu z postav v Mrtvé nevěstě režiséra Tima Burtona a mihnul se i ve snímku Karlík a továrna na čokoládu.

Podle Burtona, který s britským hercem spolupracoval často a rád, se Christopher Lee stal opravdovou legendou. Za svou kariéru natočil kolem 280 filmů. Vedle herectví se věnoval také hudbě - ještě ve svých 91 letech vydal heavymetalové album.

autoři: Jiří Hošek , sib , tpa
Spustit audio