Zemřel novinář Jan Petránek. V srpnu 1968 byl jedním z těch, kdo vysílali z ostřelovaného rozhlasu

11. listopad 2018

Ve věku 86 let zemřel Jan Petránek, výrazná osobnost české žurnalistiky. Patřil k silné generaci, která změnila tvář Československého rozhlasu v 60. letech. I o této době vyprávěl Jitce Novotné v jednom ze svých posledních velkých rozhovorů.

Život bez informací si nedokázal představit, říkával, že je „informační pošťák“. Z hlavy ale recitoval i básně. V pořadu Stříbrný vítr se rozhovořil i o poezii diktátorů i o vlastních „mravních“ deliktech.

„Když si poslechnete báseň devatenáctiletého Stalina, bude vám jasné, že tenhle diktátor chtěl už v mládí ovládnout svět.“ Jan Petránek ale přednesl i báseň mlsného čínského vůdce Mao Ce-tunga věnovanou jeho osobnímu kuchaři.

Rozhlasová cenzura

Za svého působení v předrevolučním Československém rozhlase často bojoval s cenzurou.

„Když jsem napsal, že v Kyrgyzstánu se mi chlubil ministr zdravotnictví, že už 19 % porodnic má tekoucí vodu, v Praze se zhrozili, že je to jen 19 %. A tato informace se k posluchačům nedostala,“ vzpomínal.

Když třeba informoval o nekalých aktivitách rodiny, která stála za politickým převratem v Súdánu v roce 1958, dostal půlroční distanc.

„Řval na mě jeden výše postavený činitel. Řekl mi, že jsem zkazil obchod Československa se Súdánem. S bavlnou, kterou nám Súdánci na základě mého komentáře odmítli dodávat, neboť není možné, aby si nějaký redaktor dovolil kritizovat nově vzniklý režim v Súdánu.“

Dvojka z mravů

Zůstal vnitřně svobodný a psal do samizdatu a překládal, i když do roku 1989 musel pracovat jako topič v kotelně. Kdo by řekl, že tento muž dostal kdysi dvojku z mravů? Prý za to, že byl během vyučování přistižen s půllitrem v ruce, když šel spolužákovi pro pivo.

V pořadu Stříbrný vítr prozradil moderátorce Jitce Novotné zajímavé informace také o svém soukromém životě a rodině. Poslechněte si ho ze záznamu.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio

Související