Zeman na Pardubicku místo na jednání NATO? Jednou se nám to vrátí, varuje Vondra

20. listopad 2015

Prezident Miloš Zeman je na návštěvě Pardubického kraje, kde si mimo jiné prohlédl pěchotní srub z 2. světové války. Všichni ostatní prezident středo- a východoevropských zemí, které jsou členy Severoatlantické aliance se mezitím schází v Bukurešti, aby připravili půdu pro červencovou varšavskou schůzku celé aliance.

Zvláště Polská republika by uvítala společné stanovisko členských zemí o působení NATO ve východní části bloku s cílem odradit Rusko od případné agrese.

„Z důvodu posunu návštěvy jihokorejské prezidentky došlo k přesunu z prosince na listopad,“ zdůvodnil kolize termínů v prezidentově kalendáři ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Podle něj Zeman hovořil o své neúčasti s předstihem s polským prezidentem Dudou. „Vysvětlili si tuto okolnost, polská strana s tím neměla žádný problém.“

„Je to autonomní rozhodnutí prezidenta, který hodlal dodržet již slíbený program, a navrch k tomu přibyla návštěva jihokorejské prezidentky, která celý program posunula,“ zopakoval ředitel.

Ten je přesvědčen, že jde především o to, o čem je závěrečný dokument setkání v Bukurešti. „O posílení obrany na východě NATO, kde Česká republika jasně vyjádřila svoje stanovisko, které všichni znají a v závěrečném dokumentu je odraženo.“

Anexi Krymu Ruskem považuje Kmoníček za „oportunní jednání, na které je nemožné nereagovat, a my jsme samozřejmě pevnou součástí NATO, které má za povinnost být připraveno na všechny možné alternativy.“

Ředitel ale také citoval z připravovaného aliančního dokumentu.

„Polsko samo říká, že zvýšením kapacit NATO ve východní Evropě není míněno, že je Rusko věčným nepřítelem,“ připomněl Hynek Kmoníček.

Vondra: Zpronevěra tomu, na čem jsme dvě dekády pracovali

„Myslím, si že Miloš Zeman udělal hrubou chybu, je to neomluvitelné selhání,“ kritizoval Zemanovu neúčast na schůzce bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra.

Ten vnímá prezidentovo rozhodnutí jako zpronevěru tomu, na čem politická reprezentace dvě desetiletí pracovala. „Česká republika spolu s Polskem byla tahounem rozšiřování NATO,“ dodal.

„Všechny baltské státy nebo státy jako Polsko a Rumunsko mají velmi vážné obavy z chování Ruska. Na místě by bylo projevit solidaritu a té schůzky se zúčastnit,“ soudí politik.

Místo toho volí Miloš Zeman své vlastní zájmy, tvrdí Vondra. „Zájmy na příští znovuzvolení, cestuje si po republice a není tam, kde být má.“

„Až budeme mít my strach o vlastní bezpečnost, co asi budeme říkat tomu, až se okolní země postaví k našim obavám zády a pošlou místo prezidenta člena parlamentu,“ spekuloval bývalý ministr obrany.

A nejde o první signál, soudí politik. „Za dobu svého vládnutí jich vyslal Miloš Zeman několik, a v důsledku toho je Česká republika zařazena do seznamu zemí, které mají spíše proruské postoje.“

„Miloš Zeman se neprojevuje jako prezident České republiky, ale spíš jako král Kazisvět I. Bohužel to není poprvé, a bohužel se nám to jednou vrátí,“ konstatoval Alexandr Vondra.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.