Zeman chce být další koaliční stranou. Hamáček mu konzultacemi o ministrech nadbíhá, říká politolog

17. květen 2018

Jednání o nové vládě pokračují i ve čtvrtek. Předseda ČSSD Jan Hamáček se sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním konzultoval jména ministrů. Hamáček zvlášť zmínil post ministra zahraničí, kterým by se mohl stát sociálnědemokratický europoslanec Miroslav Poche.

„Je to vlivný člen pražské sociální demokracie, ale také politik, který prezidentovi příliš nevoní. Pokud by se Hamáčkovi nepodařilo Zemana přesvědčit, tak by podpora pražské organizace ČSSD pro vládu mohla rychle opadnout,“ říká politolog Josef Mlejnek.

O postu ministra zahraničí bych mohl uvažovat. S KSČM v koalici bych měl problém, říká Poche (ČSSD)

Miroslav Poche

V médiích se v posledních dnech spekluje, že by Miroslav Poche mohl být kandidát ČSSD na post ministra zahraničí. Ve středu večer po jednání hnutí ANO a ČSSD řekl Jaroslav Faltýnek, že si ČSSD vybrala právě ministerstvo zahraničí. 

Upozorňuje na to, že podobné konzultace nejsou běžné, podle ústavy nemá prezident možnost ministry vetovat, ale praxe je jiná. „Je to nadbíhání prezidentovi, který jednání vede tak, aby měl ve vládě vliv. Chce být další koaliční stranou a v ČSSD k tomu má své lidi,“ dodává.

Hnutí ANO, ČSSD i KSČM, která by měla vládu podpořit, připouštějí další změny programového prohlášení. V pondělí přitom začíná referendum v sociální demokracii o vstupu do vlády. „Rozumné to moc není, když předmětem referenda je vládní program. Ale svědčí to o tom, že ta dohoda ještě zcela upečená není,“ soudí politolog z FSV UK. 

Ve čtvrtek večer je na programu druhá důležitá schůzka. Tématem jednání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a předsedy komunistů Vojtěcha Filipa má být spor o posilování zahraničních misí. KSČM ho odmítá a hrozí, že v takovém případě vládu nepodpoří.

„Z politického hlediska není nic divného, že si komunisté kladou požadavky. Odpor k misím a NATO je trvalou složkou jejich politiky. Těžko odhadovat, jak to dopadne. Je možné, že z jejich jednání vzejde kompromis,“ uzavírá Mlejnek.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související