Ze Země na Měsíc. Román, ve kterém se Jules Verne nejvíc trefil a zároveň si nejvíc vystřelil

13. září 2018

Těch shod je příliš mnoho na to, aby to byla náhoda. Při psaní svého čtvrtého vydaného románu (a prvního českého) Jules Verne spolupracoval s předním matematikem své doby.

O Vernovi se říká, že byl velký vizionář. I když většina jeho „vynálezů“ v jeho době už existovala. Stále ale fascinuje jeho jedinečný kalkul v románu Do Měsíce (1865) a jeho pokračování Okolo Měsíce (1870).

Trefil Mys Canaveral

„Verne byl někdy velmi přesný. Taková nejzajímavější shoda jeho fikce se skutečností je volba místa, odkud se letělo na Měsíc,“ popisuje náš přední znalec Vernova díla Ondřej Neff. Dělo, které vystřelí střelu k Měsíci, totiž Jules Verne umístil velmi blízko Mysu Canaveral na Floridě.

Jules Verne: Ze Země na Měsíc

Leoš Noha, Zdeněk Velen, Miroslav Hanuš a Jiří Vyorálek v akci při živě vysílané rozhlasové hře Ze Země na Měsíc podle románu Julese Verna

Český rozhlas Dvojka je první rádio, které živě vysílalo z vesmíru. Podívejte se na videozáznam anebo si poslechněte její odražený signál z Měsíce.

„On velmi správně usoudil, že takového podniku se ujmou Američané. A pak logicky došel k tomu, že  kvůli rotaci Země bude rozumné umístit startovací zařízení co nejblíž rovníku. A nejjižnější místo je Florida. Takže to nebyla náhoda. On to skutečně byl výpočet a logická úvaha.“

Všechny počty sedí

Novodobé kosmické středisko Spojených států na Mysu Canaveral je tak dnes jen 250 km od místa, ze kterého k Měsíci vzlétla Vernova střela. To ale není jediný správný výpočet. Cesta na Měsíc trvala skutečným kosmonautům téměř stejně dlouho jako hrdinům Vernovy knihy.

Verne poslal do vesmíru trojici kosmonautů, stejně jako o 100 let později Američané při misi Apollo. A pro start své střely vymyslel Verne tzv. připočítávání. Novodobí organizátoři cest do vesmíru tento trik okopírovali, jenom ho obrátili. Místo připočítávání odpočítávají.

Inspiroval Ciolkovského

Logo

Vernovi kosmonauti dokonce v románu používají rakety, aby ve vesmíru pozměnili dráhu své střely. „To je obrovsky technicky prozíravé řešení, které naprosto předběhlo svou dobu. To bylo dávno před teoretickými pracemi Ciolkovského,“ uvažuje Neff.

„Zcela správně je v románu uvedena i například hodnota druhé kosmické rychlosti, něco přes 11 km/s, kterou musí těleso získat, aby opustilo gravitační sféru Země,“ popisuje Antonín Vítek z Akademie věd ČR. Jak to mohl Verne trefit? Na výpočtech spolupracoval s vynikajícím astronomem a matematikem své doby Henrim Garcetem.

Vystřelil si ze čtenářů

Jules Verne byl ale taky v podstatě humoristou a tímhle románem si z leckoho vystřelil. Z americké záliby ve zbraních, ze svého přítele Nadara-Ardana, ze svých hrdinů, kterým na začátku zapomněl přibalit pomocné rakety, které je měly dostat zpátky, a dokonce i ze čtenářů.

Román totiž vycházel na pokračování v novinách. „A když Verne popisoval, jak se vytváří na Floridě dělo a z toho děla se vystřelí lidi na Měsíc, čtenáři novin si mysleli, že je to skutečně fakt, a chtěli letět taky,“ popisuje Ondřej Neff.

Vernovi hrdinové se ale na Měsíc nakonec dostanou. Pošle je tam Český rozhlas Dvojka v rámci bláznivého finále Léta s Vernem. Rozhlasovou hru Ze Země na Měsíc totiž vyšle signálem k Měsíci. Radioamatéři pak budou moct poslouchat radiový signál odražený z Měsíce. Podívejte se na video, jak to uděláme.

autoři: Marek Janáč , rota
Spustit audio

Související