Ze hřbetu švýcarského letounu do vesmíru

15. březen 2013

Švýcarská společnost Swiss Space Systems (S-3) oznámila, že chce v roce 2017 začít levně vypouštět na oběžnou dráhu malé satelity.

Místo jednorázových nosných raket hodlá k tomuto účelu využít originálního a mnohokrát použitelného startovacího systému, který se skládá z dopravního letadla Airbus a malého suborbitálního kluzáku.

Firma Swiss Space Systems chce tímto způsobem dostat na nízkou oběžnou dráhu až 250 kg užitečného nákladu za cenu 12 milionů dolarů. V porovnání se současnými typickými cenami za vynesení jednoho kilogramu do kosmu jde o cenu zhruba čtvrtinovou. Startovací sestava vzlétne z běžné rozjezdové dráhy pomocí upraveného dopravního letadla Airbus 300. Letoun ponese na hřbetě malý raketoplán, čili raketový kluzák, který bude vlastně pomyslným druhým stupněm startovacího tělesa. Kluzák odstartuje z Airbusu za letu a vynese za hranice atmosféry (zhruba do výšky 80 km) jednorázový třetí stupeň s raketovým motorem a užitečným nákladem. Třetí stupeň už dosáhne první kosmické rychlosti a bude tedy moci volně obíhat kolem Země ve výšce několika set kilometrů. Raketoplán mezitím klouzavým letem bez další potřeby paliva přistane na letišti.

Maketu raketoplánu začne firma zkoušet při letových testech s Airbusem v roce 2014. První let do kosmu se uskuteční pravděpodobně v roce 2017. S firmou Swiss Space Systems spolupracuje řada významných firem, organizací a jednotlivců (Dassault Aviation, Spaceport Malaysia, Evropská kosmická agentura, Breitling, první švýcarský kosmonaut Claude Nicollier).

Zdroje: S-3, FlightGlobal, NextBigFuture

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio