Zdravotníci jsou pod tlakem. Respektujme jejich potřebu odpočinku

23. březen 2020

Zdravotníci a pečovatelé jsou v současnosti pod velkým tlakem. Nesmíme dovolit, aby je stres pohltil. Je důležité, abychom je chválili a oceňovali jejich nasazení.

„Zdravotníkům můžeme vyjadřovat podporu tím, že respektujeme jejich odbornou autoritu,“ říká Julie Dobrovolná z Ústavu patologické fyziologie lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Pokud zdravotníci něco nařídí, je třeba to bezvýhradně respektovat a nijak nepodrývat jejich autoritu. Tuto situaci je třeba vysvětlovat i lidem, kteří tak dobré informace nemají,“ dodává.

Jak se projevuje stres?

  • Psychicky: zvýšený pocit napětí, změny nálady, úzkost, podrážděnost, pesimistické myšlenky.
  • Fyzicky: bolest hlavy, stažený žaludek, nespavost, nechutenství.

Podle studií zabývajících se povoláními s vysokou hladinou stresu je pro lidi pod vysokým tlakem důležité rodinné prostředí. Například pro astronauty je duševní stav jejich rodiny klíčový.

Rodiny zdravotníků musejí svým blízkým projevovat podporu a lásku, ale také musejí respektovat jejich potřebu odpočinku. „Doma je teď nesmíme zatěžovat další prací,“ připomíná Alena Slezáčková z Psychologického ústavu Masarykovy univerzity. „Teď musejí mít možnost rozptýlit se, vypovídat se, odpočinout si a přijít na jiné myšlenky.“

Pocit sebemenší prospěšnosti může významně zvýšit naši duševní pohodu. Nesmíme dovolit, aby nás negativní myšlenky zcela zahltily.

Alena Slezáčková

Stres povolání bude měřit nová technologie

Čtěte také

Julie Dobrovolná stojí v čele společnost Entrant, původně spin-offu Masarykovy univerzity. Ta monitoruje a interpretuje stres v oborech, kde je posouzení stresové zátěže klíčové – ve výcviku kosmonautů, pilotů nebo vojáků. Svůj výstup bude rozšiřovat i na lékaře.

Entrant vyvíjí algoritmus, díky kterému může efektivně vyhodnotit vliv stresové zátěže na výkon v situacích, kde je velké časové omezení a malý prostor pro chybu. Žádný jiný takový nástroj v současnosti neexistuje. Výzkumníci se proto soustředí na co největší urychlení vývoje, aby mohli metodu nasadit u zdravotníků, a včas odhalit riziko jejich zhroucení.

Pravidla duševní hygieny

  • Svůj den strukturujte do pravidelných činností.
  • Nezapomeňte na fyzickou aktivitu.
  • Připomínejte si, co vás těší.
  • Zhodnoťte, co vám během dne udělalo radost.
  • Nezůstávejte bez činnosti.
autoři: Martina Pouchlá , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.