Zdravotní potíže v klimatizovaných domech

20. únor 2002
Dobrá rada

Mnozí lidé pracují v klimatizovaném prostředí. Někomu to vyhovuje, jiný může mít z klimatizace, které se v zaměstnání nemůže vyhnout, zdravotní potíže. Andrea Říhová o tom mluvila s Zuzanou Mathauserovou ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Zuzana Mathauserová: To je problém známý i ve světě, říká se mu takzvaný syndrom nemocných budov a týká se to plně klimatizovaných budov, kde nejsou otevíratelná okna a kde člověk pro pocit větrání nemůže udělat vůbec nic. Existuje celá řada nespecifických příznaků jako je bolest hlavy, pálení sliznic, pálení očí, ale může se projevovat i nevolnost, nesoustředěnost. Všechny tyto příznaky odezní jakmile opustí tuto "nemocnou" budovu. Dělat se s tím zase tak moc nedá. Každá klimatizace by měla být zaregulována na optimální mikroklimatické parametry. To znamená teplotu, vlhkost, neměl by tam být průvan, ale mělo by tam být takové proudění, aby člověk neměl pocit dusného těžkého vzduchu. Nastává tu problém jako u jakéhokoliv jiného strojního zařízení, a to je jeho údržba. Musí se naprosto pravidelně měnit filtry ve vzduchotechnickém zařízení, musí se dbát na to, aby byl v pořádku odvod kondenzátu, pokud je tam vlhčení. Jinak se tam toho mnoho nedělá. Základní údržbou je pouze ty výměna filtrů a hlídání těch částí, kde se může srážet voda

jak čassto se mají filtry měnit?

Zuzana Mathauserová: Záleží na místě. Jinak se mění filtry uvnitř rušného města, jinak na zelené pláni. Platí pravidlo že zanášení filtrů by mělo být hlídáno a signalizováno zanesení. Nebo musí být v provozním řádu stanoveny lhůty výměny filtrů

Co dělat v případě, že zaměstnanci nejsou spokojeni s častostí té výměny?

Zuzana Mathauserová: Pokud nejsou spokojeni s pracovním prostředím, mohou se obrátit na hygienickou službu, která na základě stížnosti provede šetření a zjedná nápravu.

Pokud se zaměstnanec necítí v budově dobře, nemá to na něj z dlouhodobého hlediska negativní účinky?

Zuzana Mathauserová: Vede to k určité nespokojenosti, ale syndrom nemocných budov není způsoben jen klimatizací. Tam se podílí celá řada faktorů jako třeba psychosociální. To všechno se spolu s tou klimatizací právě může projevit na zdravotních potížích zaměstnance.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu