Zdeněk Velíšek: Summit ve znamení německých voleb

3. červenec 2013

Ještě než se pro mnohé z nás stane Evropa jen sítí dálnic a kusem pevniny, který je třeba překonat na cestě k plážím, může se hodit připomenout některé jiné tváře Evropy. Jednou z nich je, smím-li si dovolit malou nadsázku, tvář Angely Merkelové.

Ukázalo se to zřetelně na stránkách evropského tisku minulý týden před a při summitu Evropské unie. Názory německé kancléřky na různé body agendy summitu byly jednoznačným referenčním bodem, z kterého vycházely analýzy novinářů. Jiným referenčním bodem byla ale zároveň budoucnost této ženy - nesporně největší evropské autority dneška.

Politici sedmadvacítky na ni brali během summitu ohled při formulování svých stanovisek k jednotlivým otázkám evropské agendy. Protože v Německu je před volbami. A vzhledem k tomu, že Německo je už minimálně rok jakýmsi úhelným kamenem té evropské klenby, kterou máme všichni nad hlavami, budou ty zářijové volby do německého Bundestagu do značné míry evropskými volbami. Že na dominantním postavení Německa, a tudíž jeho kancléřky, v Evropě má zásluhu fakt, že François Hollande si vybral spíš roli protiváhy Merkelové než dvojky v tandemu s ní, po vzoru Sarkozyho, se teď nechci rozepisovat.

Ale musím dodat, že nevolenou, nejmenovanou ale také nebezpečně osamělou vůdčí osobností sjednocující se Evropy se německá kancléřka stala také kvůli fatální mezeře v Lisabonské smlouvě. Ta Evropské unii nedala pevnou institucionální hierarchii. Také proto je v této chvíli stabilita Německa a budoucí pozice kancléřky v Německu mlčky uznávanou prioritou, které je i Evropská rada, jinými slovy summit EU ochoten přizpůsobovat nejen svá rozhodnutí ale i ducha jednání.

V Bruselu tentokrát nikdo nic nehnal na ostří nože. Například ve sporné záležitosti nových, mnohem přísnějších norem pro obsah škodlivin ve výfukových plynech se rozhodlo ve prospěch německého automobilového průmyslu, to jest, zvolil se odklad zavedení přísnější normy. Jiná rozhodnutí se odložila na prosincový summit. V Německu tou dobou bude už snad ustavena vláda vzešlá ze zářijových voleb.

CDU/CSU, tedy i kancléřka, jdou do voleb s dobrou prognózou, ale i když dosáhnou očekávaného vítězství, mohou ztroskotat na sestavení fungující koalice. Také leccos jiného se ještě může zvrtnout. Summit k tomu ovšem nedal sebemenší impuls. Vstoupí do dějin spíš jako vzácný přiklad smířlivosti. Jako příklad překonávání vzájemných rozporů v zájmu stability a soudržnosti celku. Svou výjimečností je ten příklad nakonec hoden vstoupit do dějin Evropy.

Červnový summit tam ovšem bude – abychom nezapomněli - hlavně jako summit rozšíření. O další zemi Balkánu.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio