Zdeněk Velíšek: Proč Evropa není rájem?

19. duben 2013

Daňové ráje se nedají zakázat. Dokonce ani, když jsou členy evropské struktury a prokazatelně škodí jiným jejím členům svým „dumpingovým“ daňovým systémem. Daňová politika členských zemí Evropské unie je zatím v kompetenci národních vlád. Nelze do ní zasahovat shora.

Ani tehdy, kdy celá Evropská unie či eurozóna mají legitimní zájem na likvidaci evropských daňových rájů, nemohou na ně zaútočit frontálně. Nejsou ale bezbranné: v národních legislativách mohou členské státy nebo unie či eurozóna společně učinit taková ochranná opatření, která způsobí, že daňové ráje zajdou na úbytě. Právě to je teď v Evropské unii předmětem diskuse. Je to už i na pořadu dne příštího summitu. Ten bude za měsíc.

Prezident Francouzské republiky nečekal na kolektivní rozhodnutí. Musel reagovat okamžitě, když se jeho ministr pro rozpočet, Jerôme Cahuzac, dnes už bývalý ministr a bývalý socialistický poslanec, přiznal k dlouholetému úniku daní z milionových částek, které uložil ve švýcarské bance. Na prezidenta to vrhlo špatné světlo. Buď se nechal oklamat, nebo věděl a nejednal. Opozice na něho i celou vládu ihned zaútočila. Hollande reagoval vydáním několika dekretů. Jeden z nich je bezprecedentní a vyvolal urputnou polemiku zejména na politické scéně.

Nicméně byl okamžitě realizován: všichni členové francouzské vlády zveřejnili v tomto týdnu na internetové stránce vlády své majetkové poměry. Se vším všudy – s nemovitostmi, s uměleckými předměty, šperky, automobily a dokonce i s nesplacenými půjčkami. Proběhlo to hladce. Jen předseda poslanecké sněmovny, také socialista jako prezident, protestoval proti obnažování francouzských politiků před národem. Opozice majetková přiznání vládních činitelů odsoudila. Hollandovi ale toto gesto, zdá se, vyšlo.

Majetková přiznání členů vlády, přístupná dnes všem, ukázala, že Francii vládnou spíš příslušníci střední třídy a ne utajení oligarchové. Samozřejmě, že se spekuluje, kdo co i tentokrát utajil. Ale dnes už by si to rozmyslel i ten ministr Cahuzac. Jsou tu seznamy offshoreleak a je tu i větší ochota evropských bank k poskytování informací o majitelích kont.

Hollande udělal ale ještě jeden krok k transparentnosti bankovních operací: Vyhlásil povinnost francouzských bank každoročně zveřejňovat seznamy svých poboček v zahraničí a definovat jejich aktivity. V každé zemi zvlášť. Krom toho bude Francie každoročně vydávat seznam států, které považuje za daňové ráje, tedy jakousi černou listinu se jmény zemí a bank, s kterými nedoporučuje provádět finanční operace. Podobným směrem hodlají jít ve své ofenzívě proti úniku daní i další státy Evropské unie. Ale k tomu bude lepší se vrátit až po květnovém summitu. Třeba už po něm nebude pravda, že daňové ráje připravují Evropu každý rok cca o jeden bilión eur.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio