Zdeněk Velíšek: Poučeni všemi osmičkami vykročme do devítkového roku

30. říjen 2018

Končí mediální extáze vyvolaná magickou osmičkou. Je čas vrátit se k pohledu do budoucnosti. Tam je jediná možnost využít všech poučení, která nám osmičková smršť přinesla.

Nebudou zbytečná jen tehdy, budou-li pro nás startovním blokem ke sprintu k cílům současnosti.

Evropané mají lepší názor na Evropskou unii než před brexitem

Evropská unie

Evropané smýšlejí o Evropské unii mnohem lépe než před rokem, kdy Britové rozhodli o brexitu, píše evropský server EurActiv. V Německu a Francii stoupla tato podpora o celých 18 %, cituje server průzkum amerického Pewova výzkumného střediska. Příznivější názor na unii mají dokonce i Britové, dnes na ni pohlíží pozitivně 54 %, tedy o deset procent víc než před rokem. Negativní názor má 40 % Britů. V loňském referendu hlasovali pro vystoupení z unie v poměru 52 % ku 48 %.

Připomeňme si aspoň jeden z nich pohledem do devítkového roku. Ten je už za dveřmi a nebude lehký. My do něho sice vkročíme se sebevědomím podloženým hospodářskými úspěchy, ale s handicapem nespolehlivosti vlastního směřování v Evropě. Její budoucnost je pro tu naši, jak už začínáme uznávat, klíčová. A přitom je v této chvíli rovněž velmi nejistá a nejasná.

Naším kompasem ale přesto nemůže být nic jiného, než snaha o udržení pozic Evropské unie mezi globálními silami a to i ve chvíli, kdy jí hrozí ztráta významné součásti, Velké Británie, a kdy i německo-francouzský tandem ztrácí někdejší pevnost spolehlivého centrálního pilíře Evropské unie.

Ani jedno ani druhé nesmí ale pro nás být důvodem či záminkou k vykročení jiným směrem než tím, který sledujeme od roku 1989. Vida, také devítkový rok. A už on nás vrátil k demokratickému myšlení a postavil nás „na cestu do Evropy“, jak jsme si po roce1989 osvojili říkat.

Devítkový rok a další dějinná zkouška

Ten nadcházející devítkový rok bude od té doby možná pro nás - i pro sjednocující se Evropu - zatím ten nejtěžší. Je rokem evropských voleb, které se od všech minulých mohou lišit tím, že se stanou ringem souboje o to, zda demokratické principy zůstanou základními principy půlmiliardového společenství, v kterém je našich deset milionů geografickým středobodem. Tvoříme ale ten středobod spolu s ostatními středoevropskými národy!

Nad Itálií se stahují černá mračna. A může za to i Evropská unie, píše italský novinář

Giuseppe Conte

Italský ministr vnitra Mateo Salvini si stále více notuje s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a netají se ani svým obdivem vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

A právem se k nám proto budou napřesrok - v roce evropských voleb a nového obsazování evropských orgánů - obracet pohledy všech ostatních. Ten krok, který se tedy už nyní chystáme udělat do devítkového roku by měl být takový, aby neznejistil společné směřování Evropy a západního světa k upevňování pozic demokracie a k prohlubování svobod, které právě jen demokracie zaručuje.

Devítkový rok pro nás může být další dějinnou zkouškou. V okolní Evropě, a nejen tam, vzrostla a dál roste síla politických formací, kterým vadí směřování zemí Evropské unie k posílení jejich soudržnosti.

A nebude-li v národních společenstvích členských zemí EU vládnout dost silný odpor k jejich pokusům o získání mocenských pozic v květnových evropských volbách, přiblíží to podobnou pohromu pro celou unii, jakou přivodila Itálii ochablost jejích demokratických sil v letošních italských parlamentních volbách. A tohle platí i pro naši zemi, ne jen ty okolní.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio