Zdeněk Velíšek: Orbán versus Brusel

14. březen 2013

Když byla před dvěma lety, z iniciativy Orbánovy vlády, Maďarská republika přejmenována na Maďarsko, ještě to Evropu tak nevzrušilo. Teprve když se brzo na to začala v této členské zemi Evropské unie vytrácet svoboda tisku, vzbudilo to obavy. A ty pak gradovaly.

¨Loni uznala Evropská komise za vhodné adresovat Orbánově vládě tři písemná varování s výzvou uvést do souladu s evropským právem zákony omezující nezávislost Národní banky a nezávislost soudnictví. Na domácí půdě ale premiér stále ještě na vážný odpor nenarážel. Jeho strana Fidesz má sice spojence jen v nacionalistické a protiromské straně Jobbik, ale v parlamentu má pohodlnou většinu, a u veřejnosti důvěru také ještě neztratila.

Ke změnám ústavy, kterou si dal Orbán v parlamentu prohlasovat minulé pondělí, už ale vyjádřila opozice v ulicích svůj odpor velmi silně. Reakce evropských struktur byla tentokrát také okamžitá. Vyvolal ji fakt, že maďarská vládnoucí garnitura touto, už čtvrtou novelizací ústavy, omezuje pravomoci ústavního soudu a jeho roli svrchovaného arbitra a zbavuje nezávislosti soudní moc. K tomu ještě zavádí trestní postih za bezdomovectví, znevýhodňuje soukromá média oproti veřejným v období voleb, zakazuje na několik let zákaz zaměstnání mimo Maďarsko čerstvým absolventům veřejných vysokých škol a obsahuje ještě práva dalších autoritářských opatření.

Všechny tyto poslední novinky maďarské legislativy odsoudil předseda Evropského parlamentu Schulz pro jejich antidemokratickou povahu. A předsedové Evropské komise, Barroso, a Rady Evropy, Jagland, ve společném prohlášení poukázali na to, že právní normy Evropské unie a Rady Evropy jsou nadřazeny národní legislativě členských států a ta s nimi nemůže být v rozporu. Předseda Evropské strany liberálů Verhofstadt vyslovil dokonce požadavek sankcí proti Maďarsku.

Adresné kritiky pršely na Viktora Orbána také v evropském tisku. Zde je za všechny jedna zobecňující možná nejlépe podstatu jeho počínání. „Zdá se, že Orbána víc přitahuje nostalgie po nacionalistickém Velkém Maďarsku než hodnoty Evropské unie, napsal Le Monde. List s takovým rozhledem měl, podle mě, určitě ještě dodat: Kdyby byl Orbán jediný, kdo v evropské politice nerespektuje evropské hodnoty, nebylo by ještě tak zle. Ale nacionalismus má v posledních letech své zastánce leckde jinde než v Maďarsku a je na vzestupu! Přitom Evropská unie nemá právní nástroje k jeho potlačování. To je její dilema.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio