Zdeněk Velíšek: Kdo to řekne Britům? A kdo nám ostatním?

15. červen 2016

Úměrně tomu, jak se krátí čas dělící nejen Brity ale všechny národy sjednocující se Evropy od britského referenda, množí se předpovědi, co Evropské unii přinese případný odchod ostrovní říše i prognózy změn, které v ní naopak vyvolá setrvání Britů v evropské struktuře.

Stále naléhavější jsou i varování Britům před odtržením od evropského celku. Mezi argumenty, které je od toho mají odradit, mi ale chybí jeden, který je trestuhodné ignorovat nebo zamlčovat.

Proč se Britům předkládá k zamyšlení celý seznam ekonomických nevýhod jejich odpoutání od Evropy, ale ne fakt, že se po odtržení nebudou mít na evropském kontinentu - od pobřeží Normandie po hranice Ruska, o koho či vlastně o co opřít, až na ně dolehnou, stejně jako na zbytek Evropské unie výzvy tohoto století?

Migrační vlna je možná jen předzvěstí toho, čemu ještě můžeme být vystaveni v současném otevřeném světě. Ten mění podmínky života všude kolem nás, kolem evropských demokracií, a pro ty bylo a zůstává nezbytnou nutností udržovat - a řekl bych i neustále vnitřně zpevňovat svou společnou formaci, tak aby měla váhu světové velmoci.

Dříve či později, i když zajisté ne hned druhý den potom, co se z vůle většiny Angličanů oddělí od nás ostatních, pocítí její obyvatelé, stejně jako my, kontinentální Evropané, ztrátu té síly a váhy v globální aréně, kterou nám všem, a tedy i Britům - zaručovala aspoň ta míra jednoty a soudržnosti, kterou evropské demokracie ve stále větším počtu a už víc než šest desetiletí budují na stále větším území svého kontinentu.

Ztráta autority a ohrožení demokracie

Brexit tohle naprosto ojedinělé dílo devalvuje a zbaví i samotné Brity komfortní pozice, kterou státy osmadvacítky jako celek dosud ve stále neklidnějším světě zaujímají.

Premiér Cameron v nedělním politickém pořadu televize BBC prohlásil, že negativní vývoj ekonomiky po případném brexitu může ohrozit dosavadní výši i indexaci důchodů

Ale určitá devalvace dosavadních pozic evropského celku v globálním ringu hrozí i v případě, že Británie z Evropské unie neodejde. Cameron bude požadovat ty změny, které v rámci své kampaně pro setrvání Británie v unii předem vymohl v Bruselu i u některých vlád. A pro své minimalistické pojetí evropské integrace bude chtít získat spojence.

Z nitra unie se už ozvaly hlasy, a nebylo jich málo, které mu vycházely vstříc a odmítaly další prohlubování evropské integrace nebo dokonce integraci upíraly roli základního principu koexistence národů ve fungujícím jednotném svazku. I proti této sílící tendenci uvnitř EU ale platí argument, které jsem uplatnil proti brexitu.

Jen v pevné a silné evropské formaci se v tomto století můžeme cítit silní a relativně bezpeční. Začít teď tlumit dynamiku evropské integrace, nebo přímo vtěsnávat Evropskou unii do její skromnější podoby z minulých dob, to možná vrátí sebevědomí a pohodlí některým národním vládám, ale také opozičním euroskeptickým proudům.

Konečným výsledkem bude ztráta autority evropského celku ve světové aréně a ohrožení demokracie v některých členských zemích unie.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio