Zdeněk Velíšek: Ignorované poselství zvolna mění obsah i váhu

25. červenec 2019

I kdyby úterek nebyl den vystoupení Grety Thunbergové ve francouzském parlamentu, stejně by tento týden před Francouz i vyvstaly dvě neodbytné otázky.

A to: jak  reagovat na letošní, už druhou vlnu rekordních veder a jak vnímat apel mladičké švédské ekologické aktivistky, apel dosud odbývaný těmi nejkompetentnějšími jen netečností, mávnutím ruky a dokonce i výsměchem.

Greta Thunbergová: Za ochranu klimatu a proti pasivitě politiků. Jaký je příběh švédské aktivistky?

Patnáctiletá Švédka Greta Thunbergová protestuje před švédským parlamentem proti změně klimatu.

Čeští studenti se organizují v boji za ochranu klimatu. Naposledy minulý pátek v Praze a dalších městech namísto školy vyrazily do ulic tisíce mladých lidí. Na počátku globálního hnutí Fridays for Future přitom stál osamělý protest Grety Thunbergové. Příběh švédské středoškolačky nám přiblížil Štěpán Sedláček ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Ke změně stanoviska těm všem nevěřícím mohlo dopomoci, že už v osmi desítkách departmentů kontinentální Francie, to jest téměř ve všech, byla vyhlášena výstraha před následky už druhé letošní vlny výjimečných veder, prudkých bouří a katastrofálního sucha.

A to teprve ve čtvrtek mají teploty dosáhnout vrcholů pohybujících se znatelně nad 40 stupni. V 73 departmentech bylo úředně omezeno hospodaření s vodou. Státní energetická společnost EDF zastavila dočasně provoz dvou jaderných elektráren, v kterých kvůli vedrům hrozí havárie. Mezi třináctou a osmnáctou hodinou je už zakázána přeprava hospodářských zvířat po silnici.

Začalo být pozdě

Vláda hodlá za účelem akutní potřeby pomoci zemědělcům žádat v Bruselu o předčasnou výplatu evropských dotací  ve výši miliardy eur. V deníku Le Libération právě vyšel článek otitulkovaný „Vstupujeme do epochy klimatického utrpení“.

Ivan Štern: Hanák našel v Německu spřízněné duše

Hnutí Fridays for Future v německém Mannheimu

Prezident českého svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák během několika málo dnů vešel ve známost dokonce nadvakrát.

Názory klimatologů, které i ve Francii zpozdilí politici ještě dnes označují za alarmující, měly být už dávno respektovány a uváděny do života, říká v tom článku Pascal Canfin, donedávna ředitel Světového fondu na ochranu přírody a nyní druhý nejvyšší představitel francouzské vládní strany Republika v pohybu v Evropském parlamentu.

Tolik tedy úvodem pro pochopení vzrušených reakcí, které v této nejen klimaticky ale i politicky vyhrocené atmosféře vyvolala několikadenním pobytem ve Francii a osmiminutovým vystoupením na půdě tamního parlamentu Greta Thunbergová.

Možná tam ani nemusela mít přímo v ruce výzvu Mezinárodního vědeckého panelu OSN pro změny klimatu, když citátem z ní přesvědčovala poslance, že je opravdu třeba jednat bez otálení.

Zdeněk Velíšek

Že Pátky pro budoucnost mohly ještě včera pouze vybízet, aby se konečně začalo proti klimatické změně něco dělat, zítra, že už ale budou moci jen volat, že na udržení skleníkových plynů na dosavadní úrovni dvou procent už začalo být pozdě, že ale stále ještě máme šanci zastavit další koncentraci skleníkových plynů, tudíž i šanci odvrátit ostatní předzvěsti zkázy života na planetě.

Ta není iluzorní, je vypočitatelná. Když si uvědomíme, že i ty předzvěsti mění svou váhu a naléhavost.

Autor je komentátor České televize 

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio