Zdeněk Velíšek: Česko-německý strom ve Vatikánu

23. prosinec 2013

Gesta vzájemné vstřícnosti nejsou mezi námi Čechy a našimi německými sousedy příliš častá. Tím méně gesta uskutečněná ve třetích zemích. Před letošními Vánocemi ale takové gesto přátelské spolupráce předvedli Češi a Němci v Římě. Ve Vatikánu. Na svatopetrském náměstí se tam každoročně vztyčuje vánoční strom. Od roku 1982 ho dodává pokaždé jiná země.

Tentokrát měl strom být z domoviny Benedikta šestnáctého, předchůdce současného papeže Františka. Byl z Bavorska. Ale Bavoři vybrali strom z druhé strany bývalé železné opony. Tedy od nás z Česka.

A tak se stalo, že vánoční strom ve Vatikánu má letos dvojí symboliku. Je symbolem svátků pokoje a míru v metropoli světové obce křesťanské, ale také je symbolem dlouhodobého pokoje a míru ve sjednocující se Evropě. Řím je metropole křesťanství, i když se tu Kristus nenarodil. Zato se tu narodila evropská myšlenka. To malé česko-německé gesto, se uskutečnilo na správném místě. A taky ve správný čas. Ke svému završení se blíží desátý rok české účasti na evropském sjednocování. Právě v Římě podepsal český prezident žádost o přijetí do EU.

Je nepodstatné, zda připomenout desáté výročí české účasti na evropském sjednocování právě ve městě prvopočátků tohoto sjednocování bylo či nebylo úmyslem autorů bavorsko-české iniciativy dodání společného vánočního stromu do Vatikánu. Faktem je, že jejich iniciativě už tuto evropskou symboliku nic nevezme. Nejen proto, že ji stvrdili rozsvícením stromu starostové českých Domažlic a bavorského Waldmünchenu, a svými slovy státní a církevní hodnostáři obou zemí, přítomní tomu aktu, mezi nimi i pražský kardinál Dominik Duka a bavorská ministryně pro evropské záležitosti Beate Mercková. Na audienci, která se potom konala u hlavy katolické církve, potvrdil tu symboliku nakonec i papež František. Vyjádřil radost z "mezinárodního stromu" před okny svého sídla a řekl o něm, že je znamením přátelství mezi Bavorskem a Českem.

Je škoda, že ta slova papeže, který si za tak krátkou dobu dokázal získat autoritu i u milionů nevěřících, u nás trochu zapadla. Ale větší škoda je, že příliš velkou pozornost nevzbudil ani ten - možná sice improvizovaný ale o to autentičtější a dodnes dost ojedinělý - příklad konkrétní vzájemné vstřícnosti, kterým bylo vztyčení česko-bavorského stromu ve Vatikánu. V době, kdy zprávy o projevech antievropanství plní stránky novin, mají i drobné činy opačné povahy náboj mnohem širšího než jen přeshraničního poselství.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.