Zdeněk Hostomský: Všechny síly bych upřel na přesvědčování rizikových skupin, očkovat děti je předčasné

9. červen 2021

V některých státech už lze očkovat proti nemoci covid-19 i osoby nad 12 let. Mluví se také o variantě očkovat i mladší děti. „Ty bych řešil, až budou vyřešení ti ostatní,“ míní ředitel Ústavu organické chemie a biochemie při Akademii věd Zdeněk Hostomský. S tím v zásadě souhlasí molekulární genetik z Ústavu molekulární genetiky při téže akademii Jan Pačes. Dodává ale, že u rizikovějších skupin už dnes není o vakcínu takový zájem.

Pačes mimoto vnímá jako benefit, že pokud by se podařilo děti a dospívající nad 12 let naočkovat do podzimu, vyhnula by se celá společnost dalšímu případnému uzavření škol.

Zdeněk Hostomský

Hostomský má nicméně za to, že je z epidemiologického hlediska nesprávné „jít na děti“ jen proto, že se jiní očkovat nechtějí. „Veškerou vládní iniciativu a přesvědčovací schopnost bych zaměřil na ty, kteří jsou rizikoví a o vakcínu nemají zájem.“

Veškerou vládní iniciativu a přesvědčovací schopnost bych zaměřil na ty, kteří jsou rizikoví a o vakcínu nemají zájem.
Zdeněk Hostomský

Molekulární genetik Pačes však vidí v očkování dětí více benefitů. Jako primární důvod uvádí ochranu samotných příjemců vakcíny. A jedním dechem připomíná, že v průběhu epidemie covidu-19 v České republice komplikacím spojeným s koronavirovou nákazou podlehlo už šest dětí.

Čtěte také

Dál jmenuje třeba kolektivní imunitu. Varujeale také před přizpůsobením viru na jinou skupinu:

„Když se naočkuje celá populace mimo dětí, tak se virus může šířit jen v těch dětech. A pochopitelně – tak jak to v přírodě chodí, bude se optimalizovat. Už dnes vidíme, že smrtnost se u mladší věkové kategorie zvýšila.“

Už dnes vidíme, že smrtnost se u mladší věkové kategorie zvýšila.
Jan Pačes

Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky České akademie věd.

Oba hosté Karolíny Koubové se víceméně shodnou na tom, že prodělání nemoci se všemi jejími riziky je horší než podstoupení očkování, přičemž lze předpokládat, že kdo v následujících dvou letech nebude naočkován, nákaze se s velkou pravděpodobností nevyhne.

Právě proto je vhodné, aby rodiče měli možnost své děti nechat naočkovat. Pačes ale dodává, že tlačit by se na ně v tomto směru nemělo.

Poslechněte si celý audiozáznam diskuse.

Spustit audio

Související