Zdanění církevních restitucí? Jen politický folklór, namítá Stanislav Přibyl

Komunisté, s jejichž podporou počítá Andrej Babiš pro vládu hnutí ANO a sociální demokracie, si dali jako podmínku dodatečné zdanění církevních restitucí. S tím ale církve nesouhlasí – podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla gesto napravit křivdy by doznalo velkého šrámu.

Přibyl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že zákon a jeho návazné právní kroky jsou konstruovány tak, aby zdanění církevních restitucí nebylo možné. „Pokládám to za politický folklór, pokud žijeme v právním státě, tak to musí někde narazit,“ říká.

Celé téma podle něj politici zneužívají a česká společnost dobře reaguje na primitivní antiklerikalismus. „Vyrábí to krátkodobý kapitál, který se leckdy hodí,“ vysvětluje.

Vidím ještě mnoho kroků, které by se musely stát, aby ke zdanění došlo.
Stanislav Přibyl

A pokud by přesto zdanění prošlo, tak by bylo potřeba konat veškeré právní kroky, které by to zvrátily – šlo by totiž o ohrožení demokracie a jejích základní principů a právní jistoty. „Mělo by se s tím jednou pro vždy přestat,“ dodává.

Zpochybňování principu právního a demokratického státu jsou na denním pořádku, a v té souvislosti uvádí příklad procedury kolem vzniku vlády. „Jako kdyby se zkoušela elasticita právního systému, co ještě vydržíme,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio