Zázraky, které umí "Sluneční škola" v Himálaji

27. srpen 2010

Podle starého přísloví je všude chleba o dvou kůrkách. Ve vesnici Kargyak, v indické části Himálaje, ho ale mají i hodně tvrdý. Tento zapomenutý kout země v nadmořské výšce 4200 m n. m. s extrémními klimatickými podmínkami a chybějící infrastrukturou není ke svým obyvatelům právě přátelský. Natožpak k dětem, které se tady donedávna ani neměly kde učit. To se ale změnilo díky projektu "Sluneční škola" architekta a předsedy hnutí Surya Jana Tilingera, který byl naším dnešním (pátečním 27.8.) hostem pořadu Setkání Hosta do domu (po 11:05 hodině).








Z našeho pohledu se Kargyak nachází na samém konci světa. Právě tady postavilo občanské sdružení Surya (s podporou sponzorů) ekologickou stavbu, která je energeticky zcela soběstačná. Jejím autorem je Jan Tilinger, který ji vyprojektoval ještě jako student ČVUT.

Jak prozradil, stavba trvala něco málo přes 2 roky (2006 – 2008). "Sluneční škola", která z dálky připomíná spíše skleník, je vytápěná sluncem. Konstrukce ze skla, břidlice a nepálené hlíny pojímá sama o sobě tolik tepla, že "solární panely a větrné turbíny slouží k výrobě elektrické energie", vysvětlil.

Sluneční škola v Kargyaku

Na oficiální zahájení prvního školního roku přišlo tehdy 17 dětí. Dnes už je jich kolem 40, protože zpráva o nové škole se brzy rozlétla krajem a místní lidé vědí, jak je vzdělání důležité. Děti z okolních vesnic musí do školy chodit pěšky 2 hodiny, pro některé trvá cesta skoro celý den.

Drtivá většina dětí v Kargyaku se jmenuje stejně – Stenzin (je to totiž jedno ze jmen Dalajlámy). To je pro učitele trochu problém, ale naštěstí mají místní děti křestní jména dvě. Příjmení se nepoužívá.

Třídy jsou vybaveny tabulí a děti sedí (oproti našim zvyklostem) na zemi. Učitelé "Sluneční školy" se při výuce snaží "zbořit" zaběhnutý systém vzdělávání v Indii, tedy memorování. Jak řekl J. Tilinger: "Snažíme se přinést do tříd trochu svěžího vánku a uvést do praxe heslo škola hrou." Mezi učební předměty patří angličtina, matematika, sport, kreslení, hudební výchova a počítače. Se sportem to není jednoduché. Kluci (jako všude na světě) rádi kopou do míče, ale v prudkých kopcích, kde prakticky není rovina, je to problém. Děti si také oblíbily i hru "na schovávanou", kriket a přetahovanou.

Jídelna, tělocvična a šatna jsou ve "Sluneční škole" abstraktní pojmy. Jako šatna se používá třída, tělocvična a jídelna jsou venku. Umývárna s teplou vodou ale byla pro děti, kterým chyběly základní hygienické návyky, obrovskou novinkou. Mytí a čištění zubů se již stalo každodenní rutinou a děvčata se dokonce upravují před zrcadlem.

Vesnička Kargyak v pohoří Zanskar

Prázdniny jsou pohyblivé, protože děti musejí pomáhat v době setí a sklizně. Nesmějí také chybět při tradičních náboženských slavnostech, aby neztratily spojení s původní tibetskou kulturou. Kargyak je jedním z posledních míst, kde se uchovala.

"Sluneční škola" vzdělává i dospělé. Muži se zajímají především o počítače, ženy zase o angličtinu. Kargyak má 150 obyvatel. Velká část obyvatel v produktivním věku odchází za prací do nížin. Protože jsou často negramotní, pracují jako námezdní dělníci. Jen hrstka z nich může posílat své děti do internátních škol. Ve vesnici je 5 lidí, kteří umějí číst a psát v tibetštině, zatímco pouze dva v angličtině.

Zajímá vás více podrobností o každodenním životě ve vesnici? Rádi byste dětem v Kargyaku, který leží v indické části Himálaje, pomohli? Poslouchejte záznam rozhovoru se Zuzanou Burešovou.








Jaký je život v muslimských zemích a jaké je postavení žen v místní společnosti? V pondělí nám odpovídala žena, která vyrůstala a dodnes žije se svým mužem v Íránu. O životním osudu české lékařky se více dozvíte v pondělním článku Jana Profouse: Věra Amlerová: "V muslimských zemích jsou ženy stínem svých mužů"

Věra Amlerová



V úterý nás navštívila populární herečka Simona Babčáková, kterou známe z mnoha filmových rolí. Vyznala se mj. ze své vášně k improvizačním večerům a divadlu. Více se můžete přečíst v článku Věry Luptákové: Český bulvár je pro mě černá magie, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková















Daniel Orálek se stal dvakrát vítězem ankety Vytrvalec roku. Jaké to je neustále běhat, běhat a běhat... Kde bere sílu a vytrvalost? Dozvěděli jsme se od našeho středečního hosta. Pokud jste neměli čas poslouchat, přečtěte si v článku Jana Sklenáře: Daniel Orálek říká "Týdně zvládnu naběhat 200 km"

Logo











Na jaře letošního roku se na televizních obrazovkách objevila reality show s názvem Robin Hood - Cesta ke slávě. Vznikl tak projekt, který v Česku tuto postavu představí i formou muzikálu. Ve čtvrtek jsme nejen o představení hovořili s bývalým hercem a v současnosti ředitelem a producentem Divadla Kalich. Podrobnosti najdete v článku Pavly Kopřivové: "Vladimír Menšík byl můj druhý otec," prozradil Michal Kocourek

Michal Kocourek







Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Logo
autor: eh
Spustit audio