Zažívá Ukrajina svůj rozpad?

„Zažívá právě Ukrajina svůj rozpad? Pokračuje Rusko v obnovování Sovětského svazu? A proč ukrajinská vláda nedělá vůbec nic pro to, aby na východě země zabránila opakování krymského scénáře?“ ptá se ve svém komentáři německá veřejnoprávní rozhlasová stanice Deutschlandfunk.

Dění na východě Ukrajiny totiž v mnohém připomíná události, k nimž nedávno došlo na poloostrově Krym. A podle mínění ruského prezidenta Vladimira Putina patří také oblast východní Ukrajiny k „praruskému“ území.

V Doněcku, Charkově a dalších východoukrajinských městech hovoří téměř všichni obyvatelé rusky, přesto v této oblasti panuje silný pocit sounáležitosti k Ukrajině. O to nebezpečnější celá věc je.

Příchod ruských vojáků tak může být záležitostí několika příštích hodin. Putin už ostatně prokázal, že umí jednat naprosto bezohledně. A možnost, že by Severoatlantická aliance kvůli Ukrajině riskovala ozbrojený konflikt, je všeobecně považována za vyloučenou.

Čtěte také

Vláda v Kyjevě je přitom událostmi zjevně zaskočena a neschopna adekvátně reagovat. Což jí s ohledem na velikost nepřítele snad ani nikdo nemůže mít za zlé. „Ukrajina je nebezpečně destabilizovaná. A ukončení procesu rozpadu země zatím není v dohledu. V těchto chvílích lze jen těžko předpovědět, co z Ukrajiny nakonec zbude,“ uzavírá svou neradostnou prognózu Deutschandfunk.

Také polská Rzeczpospolita na svých stránkách komentuje aktivity proruských separatistů na východě Ukrajiny. „Pomoz nám, Putine!“ křičela skupinka těchto aktivistů začátkem tohoto týdne v Doněcku. Nebyla to velká skupinka, jednalo se o nějakých 100 osob. Ale ruský prezident Vladimir Putin těmto lidem zcela jistě pomůže,“ je přesvědčen list.

Ruští vojáci u krymského Simferopolu nakládají ukrajinskou munici, aby mohla být převezena na Ukrajinu

Podle něj zůstává jen otázkou, zda tato pomoc přijde ve formě ozbrojených tanků nebo referenda, jako tomu bylo v případě Krymu. Takovým referendem by se z Ukrajiny stal volný spolek regionů, které by se nacházely v různém stupni závislosti na Moskvě. „Na každý pád pondělní záběry z východní Ukrajiny ukazují, že agrese ze strany Kremlu dosud neskončila,“ uzavírá Rzeczpospolita.

Portugalský deník Diario de Noticias píše, že způsob, jakým postupovalo při anexi Krymu, Rusko nyní opakuje na východě Ukrajiny. Moskva si spočítala, jakou cenu bude muset zaplatit za sankce – a zjevně přitom dospěla k pro Ukrajinu špatnému závěru. Tolik Diario de Noticias.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio