Závislost na výrobě automobilů může být problém, říká šéf Asociace exportérů

24. únor 2016

Českému exportu se daří. Za loňský rok dosáhl rekordní výše 3 biliony a téměř 900 miliard korun. Jde o meziroční nárůst o více než 7 procent. Z dat Českého statistického úřadu ale zároveň vyplývá, že stále stoupá závislost české ekonomiky na vývozu do zemí Evropské unie. Z exportu do zahraničí mířilo do zemí Unie loni přes 83 procent.

„Prožíváme příznivé období. V rámci EU se české výrobky dobře uchytily, české firmy v EU uspěly, a především ten trh si zvykl na Česko jako na významného exportéra již kvalitního zboží,“ říká předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Grund jako další faktory vidí kurz české měny, který díky intervenci ČNB měl vliv na české exportéry a také možnost využít dotace na vybavení exportérů, což ovlivňuje konkurenceschopnost českého průmyslu.

„Takový bonus jsou i velice nízké ceny ropy,“ hodnotí úspěch českého exportu Grund.

Dá se nějak předvídat další vývoj?

„Vytvořili jsme před několika lety index Asociace exportérů, naše prognóza je růst 2,5 % HDP. Mělo by to být dosažení mety 4 biliónů,“ říká Grund a dodává: „Já se domnívám, že jsou to tři vlivy, které jsou v určité chvíli a v určitém čase pozitivní, ale můžou se stát obratem negativní, v tom jsme velice zranitelní: je to závislost na vývozu do EU s 82 % exportu – a více než 32 % vývozu do Německa.

Je tedy třetinová závislost vývozu do Německa hodně? „Já se domnívám, že je to hodně. Těžko dokážu říct, jestli je to příliš nebo přiměřeně. V tomto období, které prožíváme, tak je to dobré – musíme si pokud možno najít jiného partnera, ale já tady pro Českou republiku takového partnera nevidím,“ říká Grund.

Včera vyšla zpráva, že ekonomika Německa v meziročním srovnání rostla loni o 1,7 %. Naopak německý export zaznamenal v posledním čtvrtletí minulého roku první pokles od roku 2012.

„Ten pokles tam byl minimální – počkal bych na jedno nebo dvě čtvrtletí a pak bych to ohodnotil. Nevidím žádný důvod, proč bychom se měli obávat, že by Německo přišlo o konkurenceschopnost ve svém exportu,“ uvádí Grund.

Podle něj je podstatnější, že 55 % českého exportu jde na výrobu automobilů a dopravních prostředků. „Tohle je veliká závislost na výrobě automobilů. Ten boom je obrovský ve světě a v Evropě a může přijít chvíle, kdy to může zvolnit a bude to mít velmi negativní vliv na český vývoz,“ uvádí Grund.

Grund hodnotí v rozhovoru riziko rozpadu Schengenu: „Zvýšily by se náklady, ale ty by se zvýšily všem zemím v Schengenu. Ceny výrobců by se zvýšily. Otázka je, jak by na to reagovala Čína. Ale nemělo by to mít zásadní vliv,“ myslí si Grund.

Momentálně neumí odhadnout vývoj z pohledu exportní politiky a cen. Je přesvědčen, že pokud EU ustojí současný stav, může to celou exportní politiku posílit.

Export do Íránu a ruské sankce

„Tradice českého exportu do Íránu je velice dlouhá a velice dobrá. Ať se jedná o rafinerie, cukrovarnictví, elektrárny i dopravu a železnice – to jsou oblasti, kam můžeme přispět, protože jsme tam kdysi působili a naše výrobky tam jsou do dnešního dne,“ říká předseda Asociace exportérů.

Podle něj sice není politická situace v Íránu ideální, ale je dobré využít vzestup ekonomiky. „Je to riziko, ale veliké riziko bylo i Rusko,“ myslí si Grund.

„Počítejme, že export do Ruska nebude úspěšný ani v příštím roce – Rusko nemá průmyslový potenciál. Jeho export je závislý z velké většiny na exportu ropy a na plynu. Pokud na tom jsou závislý a ceny jdou na třetinu, tak to má fatální dopady na národní hospodářství.“

Jiří Grund

Jak se dívají na protiruské sankce exportéři? „Neznám nikoho, kdo by souhlasil s tím, že Rusko vstoupilo na Krym,“ uvádí Grund a k postoji českých exportérů z ekonomické stránky dodává: „My to rozhodně neovlivníme, my to musíme akceptovat, respektujeme to a v podstatě vnitřně s tím každý souhlasí,“ říká Grund.

Záznam celého rozhovoru s předsedou Asociace exportérů Jiřím Grundem si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio