Zátopek na startovní čáře. Spolu s ním v drahách 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech poběží Caine nebo Depp

20. srpen 2021

Letošní ročník filmového svátku v Karlových Varech zahájí drama věnované velké osobnosti československé atletiky – Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Spolu s ním pak ve festivalových drahách poběží například Michael Caine, Johnny Depp, Ethan Hawke, Petr Sís, Jan Svěrák a spousta dalších osobností. Doprovodí je sto dvacet pět filmů rozprostřených do několika karlovarských promítacích míst. Do cílové rovinky se všichni dostanou 28. srpna.

Martin Pechlát, Miroslav Donutil a Vojtěch Kotek ve snímku Atlas ptáků

O diváky strach nemám. I když třeba nechodí do kin ve svých městech, do Karlových Varů přijedou. Chtějí být takzvaně u toho, chtějí vidět a prožívat příběhy
prezident MFF v Karlových Varech Jiří Bartoška

Pro zdravotní bezpečnost diváků udělali pořadatelé maximum. Do kina se lidé dostanou s takzvanou „covid save páskou“, kterou dostanou po předložení potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo pozitivním testu. Na místě bude k dispozici i testovací a očkovací centrum.

Umělecký ředitel festivalu Karel Och si pochvaluje kvalitní úrodu českých filmů, jež bude moci festival nabídnout. „Viděli jsme víc než deset tuzemských počinů, které mají potenciál oslovit nejen české publikum. Proto jsou v hlavní soutěži hned tři a v soutěži Na východ od Západu taky tři. Jde o kombinaci dvou hraných snímků a jednoho dokumentu,“ vysvětluje. Do karet tomuto stavu hraje i skutečnost, že se letos do obou soutěží poprvé přijímají i dokumentární filmy. „České snímky budou samozřejmě k vidění i mimo soutěžní sekce. Tradičně půjde o selekci těch nejlepších. Uvádíme je především pro zahraniční účastníky,“ doplňuje prezident festivalu Jiří Bartoška. 

Oficiální plakát k 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Jedním z tuzemských dokumentů budou Sny o toulavých kočkách. Jde o portrét významného českého výtvarníka a filmaře Pera Síse natočený jeho bratrem Davidem. Petr Sís patří k jednomu z karlovarských hostů, a mimo jiné otevře výstavu svých prací v hotelu Thermal. Dalším pozoruhodným dokumentárním snímkem je Rekonstrukce okupace režiséra Jana Šikla. Projekce v Karlových Varech se uskuteční přímo v den neblahého výročí napadení Československa vojsky Varšavské smlouvy, tedy 21. srpna. A ještě jeden český titul: v rámci každoročního uvedení zrestaurovaného snímku ze zlatého fondu československé kinematografie bude letos k vidění filmové podobenství Jana Němce O slavnosti a hostech z roku 1966.

Restaurované filmy představí i The Film Foundation, nezisková organizace založená v roce 1990 Martinem Scorsesem, která už zachránila více než devět set klasických snímků z celého světa. Karlovarský festival jich nabídne deset.

Nebude chybět samozřejmě spousta dalších snímků, které ukáží trendy současné kinematografie a upozorní na zajímavé světové tvůrce. Pozadu ovšem nezůstane ani doprovodný program. Za všechny jen dva tipy: první festivalový večer ozdobí koncertní provedení muzikálu Jesus Christ Superstar a milovníci moderní hudby si přijdou na své na „festivalu ve festivalu“ Kaiser 55.

Spustit audio

Související