Zastupitelé Náchoda schválili rekordní rozpočet v historii města. Přesahuje 540 milionů korun

11. prosinec 2018

Město Náchod bude v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 540 milionů korun. Na svém večerním zasedání navržený rozpočet schválili zastupitelé. Jde o rekordní částku v historii města. 

Na investice má Náchod vyčleněných 140 milionů korun. Kromě běžných výdajů za opravy silnic nebo veřejného osvětlení má radnice připravené peníze například i na nové zázemí pro návštěvníky letního koupaliště.

Oblastní nemocnice v Náchodě je rušné staveniště. Pracuje se na základech dvou nových pavilonů

Oblastní nemocnice v Náchodě je velkým staveništěm

Jedna z největších investičních akcí Královéhradeckého kraje - to je oprava a výstavba nových budov v Oblastní nemocnici v Náchodě. Za dva měsíce od zahájení prací už se podařilo zbourat starou hospodářskou budovu, také spojovací krček mezi pavilony B a D. Teď stavbaři například budují základy pro dvě nové budovy uprostřed areálu. To ale samozřejmě komplikuje procházení pacientům i návštěvníkům nemocnice. 

„Předpokládáme, že stávající budovu zbouráme a bude postaven úplně nový objekt. Doufáme, že v roce 2020 už proběhne sezóna v nových prostorách," říká místostarostka města Náchod Pavla Maršíková z KDU-ČSL.

Za nové šatny město zaplatí zhruba 14,5 milionu korun, část z toho z dotace.
„Provoz koupaliště by neměl být narušen."

Mezi další velké investice patří i výstavba sportovně - kulturního centra v místní části Babí. Za něj náchodská radnice zaplatí 6 milionů korun.
„Protože jen tak udržíme sportovní a kulturní život na příměstských částech. Babí darovalo městu bezplatně pozemek na kterém bude toto centrum vystavěno."

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

V Babí se příští rok začne stavět také nový stacionář pro hendikepované klienty. Ten současný je podle ředitelky Denisy Voborníkové nevyhovující.
„V takto malých prostorech, jako máme v současné době, nejsme například schopni se tu otočit se zvedákem pro těžce postiženého člověka. Když je 4 nebo 5 vozíků v jedné místnosti, tak nám to působí už poměrně značné potíže při péči."

Město si půjčí na stavbu stacionáře 18 milionů korun, po proplacení dotace je dostane zpátky.

V Náchodě se posunuje termín dokončení tzv. Malých lázní. Město vybere nového dodavatele

Dostavba Malých lázní v Náchodě se komplikuje

Dostavba Malých lázní v Náchodě se komplikuje. Odpočinkový areál pro veřejnost má tvořit kolonáda s dvanácti pítky s minerální vodou a replika původního prvorepublikového domu. Stavba za zhruba 25 milionů korun ale stále není hotová, termín přitom vypršel. Radnice chce proto odstoupit od smlouvy a najít si jinou stavební firmu.

Další peníze město Náchod v příštím roce zaplatí za dokončení už zahájených staveb. Doplatí například 14 milionů korun za Malé lázně nebo 8 milionů za dostavbu hasičské zbrojnice. Ta by se podle místostarosty Jan Čtvrtečky z ČSSD měla otevírat na konci dubna, zatím je hotová hrubá stavba.
„V tuto chvíli se zhotovitel soustředí na interiéry a dodělávání vnitřních částí."

Opoziční zastupitelé žádné zásadní výhrady k rozpočtu nemají.

Podle Michala Kudrnáče ze strany Zelení je ale škoda, že radnice neuvolnila peníze na nákup hlasovacího zařízení při zastupitelstvu. To by sice vyšlo na statisíce korun, lidé by ale měli mnohem větší přehled o hlasování jednotlivých politiků.
„Myslíme si, že to je i pro voliče velmi komfortní způsob jak kontrolovat hlasování jednotlivých zastupitelů. Jestli dodržují volební sliby."

Podobné hlasovací zařízení má několik menších měst v okolí, například Červený Kostelec nebo Česká Skalice.

Spustit audio

Související