Zástupci velkých firem vítají možnost žádat o dotace státu na pokrytí zvýšených nákladů za energie

21. listopad 2022 07:55

Velké české firmy začaly žádat Ministerstvo průmyslu a obchodu o peníze, které jim mají kompenzovat zvýšené náklady na energie. Stát podnikům plánuje rozdělit až 30 miliard korun. Společnosti žádající o dotaci musí ale splnit několik podmínek. Třeba tu, že jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí a náklady na ceny energií se jim meziročně minimálně zdvojnásobily. Případná podpora státu ale podle zástupců firem řeší složitou situaci jen minimálně.

Čtěte také

„My si asi budeme muset zvyknout na to zdražení energií. Levné energie už byly, teď budou už jen dražší,“ říká ředitel a majitel společnosti FARMET Česká Skalice Karel Žďárský.

Díky nové dotaci může firma získat od státu něco málo přes 2 miliony korun, jen za silovou energii ale za prvních 10 měsíců letošního roku zaplatila o zhruba 26 milionů korun víc, než loni. „Vždy říkám, jedině nouze naučila Dalibora housti. Takže i drahé energie nás naučí novým věcem a novým kouskům. A v budoucnu budeme určitě lepší.

Čtěte také

Ještě menší část zvýšených nákladů na energie pokryje státní podpora v papírnách KRPA Holding, říká to předseda představenstva Jaroslav Jiřička. „Naše skupina ročně za energie vydáváme kolem 150 milionů korun. A dotace 200 nebo 300 tisíc, jak nám to vychází, je vlastně v podstatě směšná.

Zatímco většina firem holdingu krkonošských papíren podle něj složitou situaci zvládne, jedna společnost i kvůli vyšším nákladům na energie musí rozprodávat majetek. „Aby byla schopna vůbec dál udržet výrobu. A její další osud je nejasný.

Čtěte také

Možné potíže v budoucnu připouští také ředitel společnosti KABLO Vrchlabí Tomáš Vrbata. Firma momentálně těžko shání zakázky a nepřijímá nové zaměstnance. „Přirozenou fluktuací se nám počet zaměstnanců snižuje.

Šetřit energiemi se KABLO snaží například přesunutím části výroby na víkend. „V dobách špičkových tarifů elektrické energie ty největší požírače energií vypínáme a vyrábíme více o víkendech než ve všední dny.

Prakticky všichni zástupci oslovených firem státní pomoc vítají, přesto mají obavy z budoucího vývoje. Především z toho, že konkurenty ze zahraničí podpoří jejich vlády ještě víc a tím výrobky z Česka ztratí konkurenceschopnost.

Spustit audio

Související