Zastropování cen energií má hlavně psychologický efekt. Příští rok náklady přesto porostou, míní ekonomka Horská

15. prosinec 2022

Opatření pro zajištění dostatku dodávek a udržení cen jsou přijímána na vládní, ale i evropské úrovni. Česká vláda tak od Nového roku připravila cenový strop i pro velké podniky. Na cenovém stropu plynu se však politici na evropské úrovni zatím dohodnout nedokázali. Jak tedy bude vypadat situace na trhu od nového roku? Hostem pořadu je Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen Bank a členka Národní ekonomické rady vlády.

Nejvýraznější změnou by od Nového roku měl být jiný systém výpočtu pomoci velkým firmám.

Čtěte také

„Bylo to hrozně složité. Museli jste vést náklady na energie, porovnat s předchozím rokem a když to překročilo nějakou hranici, tak jste mohli požádat a část zvýšených nákladů vám stát uhradil,” popsal náročnost dosavadního systému ministr financí Zbyněk Stanjura v pořadu Peníze a vliv.

Nový systém pomoci velkým firmám bude kopírovat schéma zastropování malých a středních podniků.

„Povedlo se změnit pravidla, takže jsme připraveni použít metodu administrativně jednoduchého zastropování cen na určitou část spotřebované energie,” doplnil Stanjura. Od Nového roku tak bude platit cenový strop pouze pro 80 procent spotřebované energie.

Žádný stát není nyní omezen národními limity na pomoc konkrétní firmě. Evropské řešení by pomohlo všem stejně.
Helena Horská

Systém by tak měl sám motivovat ke snížení spotřeby. Zároveň by měl přinést další úspory v podobě snížení administrativní zátěže. Tento systém bude také platit ve všech členských státech EU, bude tak zárukou, že nebudou zvýhodňovány firmy v bohatších státech.

„Efekt je hlavně psychologický, snižuje nejistotu. To znamená zajistit, že cena energie má pro všechny daný strop, i kdyby se vývoj na trhu zase úplně zbláznil,” rozebírá Horská úlohu cenového stropu.

Ceny energií budou vysoké několik let

„NERV na podzim letošního roku vydal materiál, který se nazýval ‚Jak pomoci průmyslu a nezruinovat státní kasu‘. V něm byl návrh tzv. záklopky, to znamená návrh cenového stropu i pro velké firmy. Za této situace velké nejistoty ohledně vývoje ceny energií je to za mě správný krok,” komentuje postup vlády Horská.

Firmy, které mají rezervy a jsou energeticky efektivní, růst nákladů nijak zvlášť neohrozí
Helena Horská

Problematické je nyní nalezení shody na celoevropském zastropování cen plynu. „Žádný stát není nyní omezen národními limity na pomoc konkrétní firmě. Evropské řešení by pomohlo všem stejně,” rozebírá Horská.

V pondělí by mělo proběhnout další jednání o cenovém stropu plynu. Pokud ani tehdy nedojde ke shodě, je podle Horské namístě přijetí opatření na národní úrovni.

Růst životních nákladů bude bohužel i v příštím roce pokračovat.
Helena Horská

Dlouhodobá opatření a snižování energetické náročnosti firem je podle Horské nezbytné. „Česká republika má, v porovnání s jinými evropskými zeměmi, které jsou také zaměřené na průmysl, stále vysokou energetickou náročnost, s tímto něco musíme dělat. Většina prognóz i odborníků na energetiku se shoduje, že ceny energií zůstanou minimálně na několik dalších let na vysoké úrovni,” rozebírá.

Příští rok bude náročnější

Tuzemská ekonomika podle mnoha ukazatelů právě vstupuje do recese. „Růst životních nákladů bude bohužel i v příštím roce pokračovat. Věříme ale, že v druhé polovině příštího roku už životní náklady neporostou dvouciferným tempem,” rozebírá Horská. „Pořád ale porostou tempem, který je i z pohledu historie dost nadprůměrný.”

Velký dopad budou mít nadcházející ekonomické problémy také na firmy. Na jejich osud bude mít dopad zejména současná kondice.

Čtěte také

„Firmy které mají rezervy a zdravý výrobní program, jsou už teď energeticky efektivní a mají vysokou přidanou hodnotu, růst nákladů práce a energií nijak zvlášť neohrozí,” popisuje Horská.

„Možná uvidíme nárůst počtu firem, které budou krachovat, ale myslím si, že to bude ozdravný proces, i když zároveň bude bolet, bude znamenat, že mnozí přijdou o práci,” dodává Horská.

Trh práce však podle ní bude těmto lidem nabízet dostatek příležitostí najít uplatnění někde jinde, a to zejména ve firmách, které budou mít daleko lepší možnosti náročným obdobím projít.

V celém pořadu se také dozvíte, jakou zátěž pro státní kasu bude cenový strop představovat nebo proč vláda nepřistoupila stejným způsobem k zastropování cen domácnostem či jaká je přitažlivost ČR pro zahraniční průmyslové investory a co ji snižuje. Pořadem provází Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , mwal
Spustit audio

Související