Zastrašování a nakupování loajality, popisuje praktiky předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu vyloučená Havlůjová

27. říjen 2016

ROZHOVOR. Rozpadá se Český svaz bojovníků za svobodu? „Podle mého názoru ano, Svaz se rozpadá kvůli vedení. Organizace jako taková funguje de facto sedmdesát let. Ale poslední roky přispívají k tomu, že svaz nemůže fungovat tak, jak fungoval,“ vyjadřuje se k situaci předsedkyně zrušené kladenské organizace ČSBS Gabriela Havlůjová, kterou svaz před časem navíc i jmenovitě vyloučil.

Podle bojovnice za svobodu za rozpadem stojí především osobnost Jaroslava Vodičky, který stojí v čele svazu jako jeho předseda od roku 2011, kdy zemřela jeho dosavadní předsedkyně Anděla Dvořáková. „Nejdříve to byla nevhodná reprezentace svazu, následovaly ekonomické problémy, nyní přišlo na vylučování členů svazu a rušení organizací. Nemyslím, že je to dobrý směr, kam se svaz ubírá,“ uvádí Havlůjová a dodává, že do velké míry hraje roli také politická angažovanost vedení svazu, a to bez předchozího projednání s členy.


Několikrát jsem upozorňovala jménem kladenské organizace, že reprezentace předsedy svazu Jaroslava Vodičky na pietních aktech je velmi nevhodná. Stávalo se, že pan plukovník přijel neupravený, nebylo to důstojné. Často se také stávalo, že vedení přijelo na výroční akt a ani nevědělo, při jaké příležitosti klade věnec.Gabriela Havlůjová

„Myslím, že svaz má jiné priority než různé politické podpory. To byl bohužel trend, který zavedl pan Vodička. Poprvé v době prezidentské kampaně, kde vedení vyjádřilo podporu Miloši Zemanovi,“ říká. V případě ekonomických problémů jde podle Havlůjové o nehospodárné zacházení s financemi. „Pořídil se například luxusní vůz v nejlepší a největší výbavě na operativní leasing,“ dodává.

V demokracii se za názor z dobrovolného spolku nevylučuje

Ze svazu vystupuje nyní řada sklaních členů, mezi nimi válečný veterán a přeživší vyhlazení Ležáků. „Zásadní moment přišel v červnu, kdy byl sjezd svazu bojovníků za svobodu a kdy se změnily stanovy. Na prvním posjezdovém zasedání se pak začalo hlasovat o zrušení organizací a vyloučení členů. Do té doby ústřední výbor nemohl vylučovat členy, to mohla pouze místní organizace, která člena přijala, v mém případě tedy kladenská organizace,“ říká vyloučená členka. „Myslím si, že vedení svazu se neumělo vyrovnat s vnitrosvazovou kritikou. Letos jsme problémy i zveřejnili,“ říká za nespokojené členy. Na posledním zasedání byla zrušena celá kladenská a s ní také jičínská organizace, Gabriela Havlůjová byla vyloučena navíc jmenovitě.

„Měla jsem okamžitě reakci z Filozofické fakulty (Univerzity Karlovy) od profesorů, že toto mění dějiny. Nikdy se nevylučovalo v demokratických společnostech jen proto, že máte jiný názor. Jsme dobrovolný spolek, já jsem jeho dobrovolnou funkcionářkou dvanáct let a jen za kritiku, která podle mého názoru byla vhodná, to není dobrý směr, byť si to většina odsouhlasila,“ tvrdí Havlůjová.

Jako oběť normalizačních procesů

„Na posledním zasedání jsem se cítila něco jako v procesu z 50. let. Nemohla jsem diskutovat hlásila jsem se, jasně bylo řečeno: bez diskuse, bez připomínek, ...opusťte sál,“ reaguje Havlůjová na vyjádření spisovatele Jiřího Padevěta, který v otevřeném dopise vedení svazu kritizuje za normalizační praktiky.

Havlůjová přitom poskytla nahrávku ze zasedání České televizi. „Jsem ráda, že jsem to zdokumentovala. Myslím, že kdybych to někde vyprávěla, co se tam děje, tak mne neuvěří,“ vysvětluje moderátorovi Michaelovi Rozsypalovi, proč záznam udělala a proč ho předala veřejnoprávnímu médiu. „Při vší úctě, to není normalizační praktika?“ ptá se dál Rozsypal. „Nahrávání začalo už v loňském roce samotným vedením, které rozhodlo dokumentovat všechny schůze.“

Jak bylo řečeno, Gabriela Havlůjová není jedinou kritičkou svazu. K jejím námitkám se přidávaly a stále ještě přidávají další hlasy. Proč se nespokojení členové svazu proti způsobu vedení neohradí? „Jsou panem Vodičkou buďto kupováni, například třídenním zájezdem do Štrasburku placeným politickými přáteli předsedy, nebo naopak zastrašováni. I mne si pan Vodička zavolal do své kanceláře...“ říká Havlůjová.

Celý rozhovor s bývalou předsedkyní kladenské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu si můžete poslechnout už nyní ZDE.

Spustit audio