Zastavte vlak 608! Příběh největší vlakové tragédie v Československu, při které zahynulo 118 lidí

V podvečer 14. listopadu roku 1960 došlo poblíž železniční stanice Stéblová u Pardubic k fatální srážce dvou vlaků. Následky byly i kvůli vznícení nafty tragické. Kdo za srážku mohl? A co znamenaly podivné záblesky zeleného světla?

Účinkují: Lukáš Ruml, Petr Lněnička, Otakar Jirák, Aleš Procházka, Eva Kodešová, Petr Halíček, Kamila Špráchalová, Dan Kranich, Radek Zima
Vypráví: Miloš Vaněček
Napsala: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 16. 12. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Přestože při nehodě vyhaslo 118 lidských životů, její vyšetřování budí rozpaky. Jako by se nehoda na železnici nehodila do atmosféry jásavého budování socialismu.

Teprve třetí den po srážce vlaků vyšla o nehodě krátká zpráva v Rudém právu, lakonicky oznamující, že příčinu neštěstí je nutno hledat v hrubém porušení pravidel železničního provozu.

Mlha a záblesky zeleného světla

Byla ustanovena speciální vyšetřovací komise, ale vše se dělo bez přístupu médií a průběh jednání nikdy nebyl zveřejněn. O čtvrt roku později, v únoru roku 1961, začalo u Krajského soudu v Hradci Králové hlavní soudní líčení se skupinou železničářů.

Ukázalo se, že předzvěstí tragédie obrovských rozměrů bylo záhadné zelené světlo, které měl vidět vlakvedoucí Antonín Znítil, ale i další lidé. A také ono volání „Odjezd!“, ke kterému se však později nikdo nepřihlásil.

Nebylo ale spíše příčinou nedostatečné osvětlení návěstidel a výhybek jen pomocí petrolejových lamp, nedostatek personálu, jeho minimální kvalifikace a technická zaostalost vlakové dopravy?

Vedení Československých státních drah s podporou Komunistické strany Československa však bylo jiného názoru.

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související