Zasáhla do života několika velikánů své doby. Často i současně. Osudové ženy: Alma Mahler

26. srpen 2023

Říkali jí „Velká vdova“ nebo „Vdova čtyř umění“. Poslední femme fatale habsburské monarchie. Milenka Gustava Mahlera, Waltera Gropia, Franze Werfela nebo Oskara Kokoschky. V dokudramatu účinkují Kristýna Frejová, Kamil Halbich, Petra Hřebíčková... Hovoří historik Michal Stehlík. 

Host: historik Michal Stehlík
Účinkují: Kristýna Frejová, Kamil Halbich, Petra Hřebíčková, David Matásek
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvukový mistr: Petr Janečka, Josef Trávníček
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 10. 3. 2017

„Člověk má rodiče, aby je obelhával… má muže, aby je klamal… má duši, aby zesurověl… Bože, ó, Bože! Proč tak miluješ zlo?“ poznamenala si jednou do svého deníku Alma Schindlerová, která se později prezentovala jen jako Alma Mahler. Jen občas připojila příjmení Werfel.

Zemlinsky–Burckhard–Klimt

Její rodná Vídeň byla na přelomu 19. a 20. století centrem kulturního a společenského života. Setkávali se tu ti nejlepší umělci i podnikatelé. A tak i Alminy rodiče (otec proslulý krajinář a matka herečka) ji od začátku podporovali v uměleckém nadání a směřovali do společenské smetánky.

K jejím ctitelům patřili muži zvučných jmen: hudební skladatel Alexander Zemlinsky, ředitel Burgtheatru Max Burckhard nebo proslulý malíř Gustav Klimt. Klíčové pro ni bylo setkání s hudebním skladatelem a tehdejším ředitelem vídeňské opery Gustavem Mahlerem.

Mahler–Kokoschka–Gropius–Werfel

Jejich manželství poznamenala smrt dcery, Mahlerovo umělecké vypětí, Almina rezignace na vlastní uměleckou dráhu, ale i její další milostné románky.

Alma Mahlerová (kolem roku 1910)

Třeba s architektem (a jejím pozdějším manželem) Waltrem Gropiusem. Mahlerovi ale tuhle krizi překonali a odjeli do USA.

Po brzké Gustavově smrti se Alma vrátila do Vídně. Čekal ji tu vášnivý vztah s malířem Oskarem Kokoschkou, krátké manželství s architektem Gropiusem, během kterého už vstoupila do dalšího milostného vztahu s dalším velikánem své doby, básníkem a prozaikem Franzem Werflem. Byl o 11 let mladší než ona.

Účelový život vdovy

Alma se vdala potřetí a užívala si další léta na vídeňském výsluní. Po nástupu nacismu a anšlusu Rakouska ale za dramatických okolností oba manželé prchají do USA, kde Werfel v roce 1945 nečekaně umírá. Alma tak znovu začala budovat svoji pozici vdovy po velikánech. Už ne tak úspěšně.

Zemřela v New Yorku v roce 1964. „Nemohla žít s někým, kdo neměl velký talent. V jejím chování tak nalézáme jistou účelovost. Například i v tom, jak si cíleně budovala jméno Mahler,“ popisuje historik Michal Stehlík. I to je součástí příběhu „osudové ženy“ Almy Mahler.

autor: ide
Spustit audio

Související