Zaráží mě, že nebylo vyžadováno očkování lidí, kteří letěli na hry do Tokia, říká virolog Grubhoffer

23. červenec 2021

Třiadvacáté letní olympijské hry zatím štěstí neprovází. Loňské konání her muselo být odloženo kvůli pandemii – ta sice stále trvá, za přísných opatření se ale Japonci rozhodli událost zorganizovat. I přesto bylo ještě před jejím slavnostním zahájením odhaleno několik covid pozitivních osob. Pět z nich jsou členové české olympijské výpravy. „Zaráží mě, že nebylo důsledně vyžadováno povinné očkování každého člena,“ komentuje vzniklou situaci virolog Libor Grubhoffer.

Šéf Biologického centra Akademie věd České republiky označuje za absurdní, že se tak základní nástroj, jako je očkování, automaticky nevztahoval na všechny členy olympijské delegace – včetně funkcionářů.

Čtěte také

Naráží tak na často zmiňované jméno lékaře Vlastimila Voráčka, který je jedním z pozitivně testovaných pasažérů charterového letu s částí české výpravy. Ten do Tokia vyrazil bez vakcíny proti covidu-19.

„Je pro mě naprosto nepřijatelné, že lékař odjede na tuto výpravu patřičným způsobem nenaočkován. Je to absurdní a naprosto nepřijatelné,“ říká a s povzdechem dodává, že celá situace nás staví z mezinárodního hlediska opět do velmi špatného světla.

I když Grubhoffer sám příznivcem povinného očkování „v běžném provozu společnosti“ není, upozorňuje, že pořádání olympiády je velmi specifická situace. A vzhledem k nákladnosti celé události si to žádá odpovídající přístup.

Mezinárodní výbor také jen doporučoval 

Místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman ale vysvětluje, že otázka očkování byla řešena i na úrovni mezinárodního olympijského výboru, který sám radil ponechat vakcinaci pouze v rovině doporučení.

Hosty byli:
David Jakš, zpravodaj v Asii, Český rozhlas
Libor Grubhoffer, virolog, ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky
Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru
Jan Sýkora, japanolog, Ústav Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

„Chystáme se vydat zprávu o tom, jaká opatření byla učiněna a jaká pochybení se stala. Na lehkou váhu to nikdo nebere,“ zdůrazňuje Šuman.

Ačkoliv podmínění účasti sportovců a nominantů jednotlivých svazů vakcinací si Šuman nedovede představit, přiznává, že pro realizační pracovníky, kteří měli přijít do kontaktu s účastníky her, tato povinnost platila.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.