Zapomenutý spisovatel Emanuel Lešehrad. Psal okultní romány a shromáždil velkou sbírku rukopisů

Emanuel Lešetický z Lešehradu, tak zní v úplnosti vznešené a trochu zvláštní jméno spisovatele, o kterém dnes už asi nikde neuslyšíte. Tento tvůrce byl na počátku 20. století známý jako autor nepříliš náročných, okultismem a mystikou charakteristických románů. 

Spíš než jako autor populárního čtiva ovšem vynikl jako sběratel. Jeho sbírka ve smíchovské vilce zvané Lešehradeum se už za první republiky stala proslulou. Profesí byl totiž léta archivář Zemské banky a měl tedy k archiváliím velmi blízko.

Jako soukromník pak za 40 let shromáždil neskutečné množstí rukopisů, písemných dokumentů a památek na mnohé české spisovatele a básníky. Svou sbírku doknoce zpřístupnil veřejnosti a po druhé světové válce se stala, jaksi z donucení, majetkem nově vznikajícího literárního archivu Památníku národního písemnictví.

O své sběratelské činnosti promluvil Emanuel Lešetický v květnu 1941 také na vlnách protektorátního rozhlasu. S literárním historikem Eduardem Burgetem nejen o něm natáčela Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.