Zapomenuté výročí romského odboje

18. květen 2014
Za hranou

Zapomenuté výročí, tak bychom mohli označit pátek 16. května, kdy si máme připomínat den romského odboje. Je to příběh boje na život a na smrt. 16. května roku 1944 povstali Romové v koncentračním táboře Osvětim – Březinka. Bylo jich čtyři tisíce, mezi nimi i pět stovek českých Romů, deportovaných z tábora v Letech u Písku.

Pracovní a kárný tábor v Letech byl zřízen za druhé republiky, během protektorátu převzali jeho správu nacisté. Pozůstalí po obětech romského holokaustu dlouhodobě volají po odstranění prasečí farmy, její umístění se nelíbí ani OSN.

V úterý 13. května farmu začala blokovat skupinka aktivistů, kteří si připomněli, že 13. května 1943 odjel z Let největší transport Romů do Osvětimi. Aktivisté obsadili příjezdovou cestu k vepřínu, blokovali přijíždějící kamiony, jedna z aktivistek četla řidičům kamionů přivážejících krmení pro prasata vzpomínky přeživších, které v knize Tíživé mlčení zachytil Paul Polansky.

Aktivisté předčítají z knihy Tíživé mlčení


Koncentrační tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Od léta 1942 se z něj stal tzv. cikánský tábor. Oficiální prameny uvádějí, že během následujících dvanácti měsíců prošlo táborem 13 stovek Romů, více než tři stovky v něm zahynuly a dalších pět set Romů bylo převezeno do Osvětimi. V období druhé světové války bylo zavražděno 90 procent českých a moravských Romů, což v daném období představuje nejdůsledněji provedenou genocidu.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio