Zapomeňte na větrák. V tropickém vedru dětem pomůže chlazený ručník, radí lékařka

9. srpen 2018

V Česku dnes vrcholí vlna veder. Teploty by mohly na některých místech vystoupat až k 38 stupňům Celsia. Taková horka představují velkou zátěž a riziko pro lidský organismus. Lidé by tak měli dávat pozor jak na sebe, tak na děti. 

Ochlazujete sebe a své děti větrákem? Lékaři to spíše nedoporučují. Větrák by na vás totiž rozhodně neměl mířit neustále. Vsadit byste naopak měli na osvědčené rady už z dob našich babiček.

Seniorům horko nesvědčí. Pitný režim je pro ně extra důležitý

voda

Léto patří k nejkrásnějším obdobím v roce. Zároveň ale s sebou přináší spoustu nástrah. Většina z nich se týká extrémního horka, které nedělá dobře především seniorům. Na co by si měli dávat pozor?

„Nenechávejte děti dlouho na sluníčku a hlídejte vhodný oděv, to znamená vzdušný a s pokrývkou hlavy. Dodržujte také pitný režim. U dětí by to neměly být vychlazené limonády, ale ovocný čaj, voda s kapkou citronu a podobně,“ radí přednostka Pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM Věra Adámková.

Ochladí vás i lehké sprchování, například na zahradě, případně světlý, vzdušný oděv. „Jinak možností bohužel mnoho nemáme,“ upozorňuje lékařka. „Rozhodně by se člověk neměl zabalit do ledu nebo pít přechlazovací nápoje.“

V pořádku jsou naopak ochlazovací ručníky. Ty buď koupíte v obchodě, nebo si je jednoduše „vyrobíte“ doma – tak, že ručník namočíte do vody. „V noci se snažte místnost vyvětrat. A pokud máte místnost na jihozápad, využijte před spaním třeba i přenosnou klimatizaci.“

Děti, senioři a lidé se srdečním selháváním patří k rizikovým skupinám, pitný režim by měli důsledně dodržovat

Pitný režim hlídejte i u dětí

Tropická horka už tradičně nejhůř snášejí senioři, těhotné ženy a velmi malé děti. Dokazují to i čísla záchranné služby, která kvůli tropickému počasí registruje víc výjezdů než v běžných dnech.

Lékař Peter Szitányi z dětského oddělení Všeobecné fakultní nemocnice říká, že během srpnových veder ještě naštěstí dehydrované malé dítě neošetřoval. Rodiče by ale neměli na opatření rozhodně zapomínat.

„Zchlaďte okolní prostředí, například kolem postýlky rozvěste mokré ručníky. Nejste-li si jisti, zda je dítě přehřáté, sáhněte na něj. Zajistěte mu dostatek nechlazených tekutin,“ radí.

Například u kojenců a batolat v době veder lékaři doporučují 100 mililitrů tekutin na každý kilogram váhy. V přepočtu: třeba čtyřkilový novorozenec by měl vypít určitě 400 mililitrů tekutin.

Spustit audio