Zapomeňte na trojvládí. Změna ve vedení dodá ČSSD novou energii, říká místopředseda Dolínek

15. červen 2017

Pouhé čtyři měsíce před volbami prošla ČSSD otřesem. Pod tlakem padajících preferencí změnila strana svého volebního lídra, místo premiéra Bohuslava Sobotky tak kandidátku povede Lubomír Zaorálek. Stranu bude řídit ministr vnitra a první místopředseda Milan Chovanec. „Je to návrh, jak znovu nastartovat sociální demokracii,” říká místopředseda ČSSD, náměstek pražské primátorky a pražský volební lídr ČSSD Petr Dolínek, který byl hostem Interview Plus.

Dolínek ještě před týdnem říkal ve vysílání rádia Impuls, že výměna předsedy a volebního lídra vůbec není na pořadu dne. Podle jeho slov se sociální demokracie nemůže řídit jedním průzkumem, který ukáže padající preference.


Tohle je návrh, jak znovu nastartovat sociální demokracii, vdechnout ji novou energii. Trojvládí není, premiér je premiérem, ten má své povinnosti. Petr Dolínek

„Na tom stále trvám. I premiér Sobotka při odchodu řekl, že důvodů bylo více. Jeden z nich byl šířící se neklid ve straně, pocit, že členové ztrácejí elán, tah na bránu a vizi. To je důležité, nemůže to být jen podle průzkumů,” říká Dolínek.

Trojvládí neexistuje

Stranu teď reprezentují tři lidé - Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka. Není to pro voliče nesrozumitelné? „Žádné trojvládí v žádném případě neexistuje. V tuto chvíli máme premiéra, který má před sebou řadu úkolů. V příštích týdnech se má zvýšit minimální mzda, je potřeba schválit některé zákony v sociální oblasti. Je tam jasná mise. A není to nic neobvyklého, třeba Miloš Zeman dokončoval mandát v době, kdy byl volebním lídrem ČSSD jednoznačně Vladimír Špidla,” odpovídá náměstek.

V případě Vladimíra Špidly šlo o dohodu, nikoliv o krizové řešení, přijímané před volbami kvůli nízkým preferencím. „Tady to není jen pod tlakem. Trojvládí není, premiér je premiérem, ten má své povinnosti. Vedle toho máme předsedu strany, Milana Chovance. Pak máme jasného lídra ve volbách a kandidáta na premiéra. Tam žádný problém není,” myslí si Dolínek.

Zástupci ČSSD se setkali s představiteli církví, Bohuslav Sobotka

Od soboty se odpíchneme

Reakce na krok ČSSD nejsou zdaleka jednoznačné, i zevnitř Sociální demokracie zaznívá kritika, že to nebylo šťastné řešení. Kritika zní i od výrazných a důležitých představitelů stany, například poslanec Antonín Seďa, který vede kandidátku ve Zlínském kraji, se k řešení vyjádřil negativně.

„To jsou prvotní emoce, nechme to proběhnout. V sobotu máme programovou konferenci, na té jasně sdělíme náš program. Je samozřejmé, že se k tomu někdo vyjádří, na druhou stranu se dříve řada lidí vyjadřovala tak, že pan Sobotka už nemá být předsedou ČSSD,” říká místopředseda.

Je to podle něj emocionálně náročná situace. „Přece jen byl pan Sobotka předsedou sociální demokracie, má řadu přátel. Berme to tak, že to k tomu patří. Od soboty se odpíchneme.”

O čem pan Babiš sní

Ze sociální demokracie zaznívá silná kritika i vůči kampani, kterou členové považují za v podstatě neviditelnou. Vadí jim, že neexistuje jasná dohoda o tom, jak by kampaň měla vypadat. „Mám pocit, že si někteří členové ČSSD nechali trošičku podsunout, že nemáme kampaň. Musíme si uvědomit, že do voleb jsou stále víc než čtyři měsíce. Nikdy v minulosti nikdo netáhl kampaň, která by trvala půl roku,” oponuje Dolínek.

Hnutí ANO vede permanentní kampaň. „To, co jsme tam viděli, jsou tři billboardy o tom, o čem pan Andrej Babiš sní, toť vše. To není žádná předvolební kampaň. Představa, že bychom měli Českou republiku v červnu oblepenou plakáty a billboardy je nesmysl. Věci jsou připraveny,” tvrdí místopředseda ČSSD.

Považuje Dolínek projekt Česko 20+ za úspěšný? Jaká je situace v pražské Sociální demokracie? Jak je Dolínek spokojený se systémem stranických primárek? Poslechněte si celé Interview Plus.
autor: mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.