Zaplať PET lahví, svez se metrem. V Istanbulu testují nový systém recyklace plastů

Co všechno se dá udělat s použitou PET lahví? V tureckém Istanbulu jsou na recyklaci po svém. Za použité PET lahve tam můžete jezdit metrem, lodí nebo tramvají. 

Zajímavé řešení likvidace plastového odpadu funguje od loňského podzimu. Ve speciálních automatech ve stanicích metra si obyvatelé Istanbulu mohou použitými nádobami dobít tramvajenku, vedle PET lahví se ale dá zaplatit i hliníkovými plechovkami od piva nebo limonád.

PET lahve nevyhazuje, ale vyrábí z nich šperky a doplňky do domácnosti

Barbora Kocmichová (vpravo) vyrábí ozdoby z PET lahví.

Jednou se nudila při psaní školní práce a zaujala ji barva PET lahve, ze které zrovna pila. Tak ji napadlo, že by mohla z plastu něco vytvořit. Z toho se zrodil koníček, kterému se Barbora Kocmichová věnuje už deset let.

A jak to vlastně funguje? Na to se přímo na místo vyrazil podívat náš reportér Štěpán Macháček.

Lahev za devět kurušů

Ve stanici metra Istanbulské technické univerzity stojí v rohu dva speciální automaty. U jednoho stojí pán se dvěma velkými pytli plastových lahví a do kulatého otvoru v automatu láduje jednu PET lahev za druhou. 

„Dáváte tam lahve a na kartu se vám přičítá kredit. Třeba za velkou PET lahev je to 9 kurušů. Z kreditu se vám pak u turniketu zase srážejí peníze za jízdné,“ popisuje.

Pan Zati má nedaleko odtud kancelář, kde se tam hromadí lahve od vody. Tady se jich pak šikovně zbaví. Automat lahve slisuje a uskladní. „Zatím jsou tyhle automaty jen na několika stanicích a pak také ve školách. Snad se to rozšíří. Je to dobré. Něco získám a ještě přispěju k čistotě životního prostředí,“ pochvaluje si.

„Automaty by měly být všude“

Pan Zati mě nechává, abych si automat sám vyzkoušel. Přikládám dobíjecí istanbulskou tramvajenku na označené místo na automatu. Na obrazovce se mi zobrazují instrukce – teď mám začít vkládat PET lahve do otvoru.

Jakmile automat zkonzumoval mých skromných pět PET lahví, displej mi oznámí, že mi na tramvajenku přibylo 27 kurušů. Na jednu jízdu bych jich potřeboval desetkrát tolik, takže finanční přínos není asi úplně to hlavní, co lidi k používání těchto automatů motivuje.

„Já sem jezdím zdaleka, až ze Sariyeru, kde bydlím,“ říká paní Reyhan z lepší istanbulské čtvrti. „Automaty by měly být všude. Dělám to hlavně pro ochranu životního prostředí. Těch pár kurušů za lahev je jen hodně malá částka.“ 

Lidé, kteří tento automat používají, doufají, že se bude po Istanbulu povalovat o něco méně plastových lahví a plechovek než dnes.

Spustit audio