(Západo)německý spisovatel Günter Wallraff veden jako spolupracovník Stasi

10. září 2003

Vše začalo minulý týden, kdy spolková zmocněnkyně pro dokumenty bývalé východoněmecké státní bezpečnosti Marianne Birthlerová prohlásila, že spisovatel a novinář Günter Wallraff byl v letech 1968 až 1971 veden jako spolupracovník Stasi - a sice pod krycím jménem "Wagner".

Z devítistránkového dokumentu, který má nyní úřad Marianne Birthlerové k dispozici, vyplývá, že státní bezpečnost zahájila s Wallraffem spolupráci v dubnu roku 1968. Během následujících 3 let měla Stasi od spisovatele dostat nejméně šest zásilek, které obsahovaly informace o psychologii vedení války, balistice, chemických zbraních, koncernu Bayer AG a válečném letectvu. Část těchto informací potom měla německá státní bezpečnost poskytnout Sovětskému svazu.

Günter Wallraff však měl být aktivně činný také na západoněmecké scéně a to zejména v levicových studentských kruzích. Například v říjnu roku 1969 byl jedním ze spoluautorů článku, který pod názvem "Otravný plyn pro Bundeswehr" otiskl levicový časopis "konkret". Autoři v něm obvinili zhruba 80 západoněmeckých univerzitních institutů z výroby biologických a chemických zbraní. Tyto informace pravděpodobně pocházely z nejvyšších míst německé strany SED, která se tak proti bonnské republice snažila vést cílenou mediální a dezinformační kampaň.

Kdo vlastně je Günter Wallraff? Ve Spolkové republice si udělal jméno jako levicový angažovaný novinář a investigativní reportér. Snažil se odhalovat nekalé praktiky velkých koncernů a zachytit útrapy, kterým jsou často vystaveni námezdní dělníci. Neváhal se přitom například vydávat za bezdomovce, aby mohl napsat reportáž o azylových domech. Velkého úspěchu dosáhl tento "chameleón německé publicistiky", jak ho nazvaly Süddeutsche Zeitung, v polovině 80.let, kdy se v přestrojení za Turka Aliho nechal zaměstnat jako stavební dělník. V bestselleru nazvaném "Úplně dole" potom popsal diskriminační praktiky, s jakými se zahraniční dělníci setkávají v práci i v restauracích. Podobně se mu coby údajnému zaměstnanci bulvárního Bildu podařilo odkrýt krvelačný styl zpravodajství těchto novin.

Současná obvinění ze spolupráce s východoněmeckou státní bezpečností však spisovatel důrazně odmítá. V rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung v této souvislosti uvedl, že v letech 1968 až 1971 do tehdejší NDR cestoval, ale pouze proto, aby v tamních archívech mohl studovat dokumenty k nacistickým pohlavárům. A informace, které použil ve zmíněném článku v časopisu "konkret" podle něj nepocházely z východoněmeckých zdrojů.

Marianne Birthlerová, nástupkyně legendárního Joachima Gaucka, který začátkem 90.let založil a následně dlouhá léta vedl berlínský úřad pro zpracování dokumentů Stasi, je však jiného názoru. Opírá se přitom o materiály pocházející z tak zvaných akt "Rosenholz", která obsahují seznam agentů Stasi. Tyto dokumenty mají zajímavou historii. Dlouho se totiž předpokládalo, že jsou ztraceny, protože při pádu komunistického režimu v tehdejší NDR se zaměstnancům státní bezpečnosti podařilo zničit většinu kompromitujících materiálů. Akta "Rosenholz" se však v podobě mikrofilmů dostala do rukou americké tajné služby, která je v následujících letech poskytla Gauckově úřadu. Jak dokumenty doputovaly právě k Američanům, zůstává dodnes nevysvětlenou záhadou. V každém případě existují a informace, které obsahují, vedly k usvědčení řady východoněmeckých špionů. Nyní už ale trestní řízení nikomu z uvedených nehrozí, protože špionáž pro NDR je dnes považována za promlčenou. Od června tohoto roku jsou navíc tyto materiály odtajněny a novináři a historici do nich mohou podle libosti nahlédnout.

Případ Wallraff je zajímavý hned z několika důvodů: známý moralista a "bojovník za lepší svět" byl na základě věrohodně vyhlížejících důkazů nařčen ze spolupráce se státní bezpečností státu, který měl v té době k demokracii a svobodě hodně daleko. Současně celá kauza v Německu rozvířila diskusi o tom, jak by se vlastně mělo nakládat s materiály Stasi. Někteří politici navíc vystoupili s myšlenkou, aby bylo i u všech západoněmeckých poslanců povinně přezkoumáno, zda v minulosti nespolupracovali s německou státní bezpečností. A ozývají se i hlasy, podle kterých případ Wallraff pouze předznamenal bouři, která se v následujících letech nad Německem snese v souvislosti s odhalením dalších bývalých spolupracovníků Stasi.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio