Západ se ve vesmíru bez Ruska obejde, ale Moskva přijde o příjmy ze spolupráce, říká popularizátor

18. duben 2022

Sankce, kterými svět trestá Rusko za invazi na Ukrajinu, dopadají také na kosmický průmysl. „Své základy má sice ve vojenství a první peníze do kosmického průmyslu chodily z armády, ale dnes jde spíš o prestiž,“ hodnotí ruské angažmá ve vesmíru popularizátor kosmonautiky Jan Spratek. „Aktuální stav ruského kosmického rozvoje se zasekl a Rusko především spoléhá na body z minulosti. Kdo ví, kam se to posune, ale možná to zůstane tam, kde to je.“

Spratek připomíná, že ve výzkumu vesmíru bylo původně jedno, jestli rakety „nahoru“ vynesou člověka, nebo jaderné hlavice.

Čtěte také

 „Proto tam peníze proudily,“ říká. Ale za posledních dvacet let Rusko nijak nevynikalo v inovacích kosmického výzkumu.

„Vypadá to, jako by Rusko už jen žilo ze své prestiže z dob studené války, kdy bylo významným hráčem a spolu s USA udávalo směr,“ soudí Spratek.

Západ může spolupracovat s jinými státy

Milan Halousek, znalec a popularizátor kosmonautiky potvrzuje, že v globální ruské ekonomice příjmy z kosmonautiky zásadní nejsou.

Čtěte také

„Ale pro vlastní kosmonautiku a vlastní ruský průmysl to byly příjmy veliké a možná i zásadní. Příjmy za to, že Rusko vynášelo komerční družice do vesmíru, příjmy za místo v kabině Sojuzu nejen pro americké astronauty,“ vysvětluje odborník.

„Ale hlavně to byly peníze, se kterými se dlouhodobě počítalo a byly zakalkulované v dalších projektech.“ 

Je teď otázkou, zda Rusové budou schopni nahradit tyto výpadky financí z jiných zdrojů. „Tyto cizí peníze každopádně budou v ruské kosmonautice brzy velice výrazně chybět,“ přiznává Halousek.  

Západní země naštěstí na ruské kosmonautice nejsou závislé. Ano, využívaly ruskou technologii, ale protože to bylo výhodné.
Milan Halousek

„Západní země naštěstí už na ruské kosmonautice nejsou zásadně závislé. Ano, využívaly ruskou kosmickou technologii, ale protože to bylo výhodné, zvláště finančně,“ upozorňuje.

Čtěte také

To vše může Západ relativně lehce změnit. „Může začít využívat americké a evropské společnosti, hodně aktivní je také Indie a Japonsko, ale především také Čína, která za dolary bude ochotná nějaké náklady také do vesmíru vynést.“

„A kosmonauty může zase vynášet Dragon Elona Muska, letos se k nim přidá Starliner, takže v této oblasti také nebude problém,“ shrnuje budoucnost kosmonautiky bez ruského elementu Milan Halousek. 

Je možné Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) rozdělit a odpojit ruskou část? Jaké budou dopady sankcí na misi ExoMars, síť družic Galileo a další vesmírné projekty? Poslechněte si celé Leonardo Plus Ondřeje Nováka. 

autoři: Ondřej Novák , oci
Spustit audio

Související