Západ pochopil, že nic než porážka Ruska nezaručí mír v Evropě a že je možné neustupovat, míní Šír

10. květen 2022

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vystoupil na Rudém náměstí během vojenské přehlídky. Jeho projev byl ale kratší než v minulých letech a oproti předpokladům v něm nezaznělo nic překvapivého. „Nepůsobil jako energický vůdce, který má ambice hrát první housle ve světové politice a jehož země aspiruje na roli supervelmoci,“ hodnotí Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Poukazuje na to, že nezazněly hlavní cíle války, tedy demilitarizace a denacifikace Ukrajiny, a ve větší míře nebyla použita ani symbolika písmene Z, která ruskou kampaň provází.

Jan Šír

„Vladimir Putin odmítá, že by Rusko bylo ve válce s Ukrajinou. A co jsem měl možnost sledovat ruskou televizi v posledním týdnu, tak vidím snahu přerámovat situaci na konflikt Ruska se Západem, což může být optimistickými pozorovateli interpretováno jako snaha elit připravit ruskou veřejnost na očekávanou válečnou porážku,“ zamýšlí se Šír.

Válka může být ukončena ne z rozhodnutí jednoho člověka, ale že se ten probíhající útok zhroutí.
Jan Šír

Spíš než na to, jaké signály vysílá Vladimir Putin, je třeba se prý soustředit na to, jak se ruská armáda reálně chová a že se nyní pokouší prolomit frontu na Donbase.

Čtěte také

„Válka může být ukončena ne z rozhodnutí jednoho člověka, ale že se ten probíhající útok zhroutí. Myslím, že to může být strategií Ukrajiny a Západu vyčerpat ruské zdroje, aby nemohli ve válce pokračovat. Nicméně vidíme, že Rusko má snahu se na těch nově obsazených územích nějakým způsobem zabetonovat,“ poznamenává.

Ruslo lze porazit

„Na Západě, zejména v Evropě došlo k pochopení toho, že nic než porážka Ruska nezaručí mír v Evropě. To vedlo k drastickému přehodnocení vůbec politiky západních zemí,“ tvrdí Šír.

A upozorňuje, že došlo ke schválení dříve nemyslitelných sankcí a americký prezident Joe Biden podepsal zákon o půjčce a pronájmu, který Ukrajině poskytne 30 miliard dolarů.

„Došlo k určité změně vnímání toho, že Ukrajina v té válce může zvítězit a že vůči Rusku se lze chovat i jinak než neustále ustupovat a usmiřovat jeho agresivní imperialistické choutky. Myslím, že to kardinálně mění ruské kalkulace a vyhlídky na to, čeho můžou v této válce dosáhnout,“ podotýká odborník na Rusko a postsovětský prostor.

Putin má možnost válku zastavit z minuty na minutu. Bohužel nemá možnost v té válce zvítězit.
Jan Šír

Čtěte také

Biden ovšem také vyjádřil obavy z toho, že Putin nyní nemůže z války na Ukrajině vycouvat.

„Má možnost tu válku zastavit z minuty na minutu. Bohužel nemá možnost v té válce zvítězit, což může samozřejmě ohrozit nejen jeho image neporazitelného macha v čele supervelmoci, ale v delším časovém horizontu i jeho postavení hlavy státu a jeho režim,“ upozorňuje Šír.

Putin svojí politikou vychází vstříc sentimentu velké části ruské společnosti. I z tohoto důvodu zatím nevidíme větší ohniska odporu.
Jan Šír

Putinův režim je prý daleko brutálnější a tvrdší, než byl ten sovětský v poslední fázi své existence. Pod kontrolou má vše, co potřebuje, a všechny aktivní segmenty společnosti byly donuceny z Ruska odejít.

„Navíc je potřeba říci, že Putin svojí politikou vychází vstříc určitému sentimentu velké části ruské společnosti. I z tohoto důvodu zatím nevidíme větší ohniska odporu,“ uzavírá expert.

Rozhoduje se Vladimir Putin na základě špatných informací? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související