Zánik tradičního způsobu života v přímém přenosu: pygmejové se usadili a chodí do školy

V pralesích střední Afriky dodnes žijí malá společenství pygmejů. Snaží se sice udržet tradiční sběračsko-lovecký způsob života, ale stále víc se přibližují moderní společnosti. V kamerunské biosférické rezervaci Dja, ve vesničce Ayéné žijí pygmejové, kteří si říkají Baka.

Malí, čiperní a veselí tančí a zpívají do rytmu bubnu, na který hraje jeden ze starších chlapců. Většina dospělých mužů je mimo vesnici, šli chytat ryby. Pro pygmeje Baka začíná den jako každý jiný.

„Žijeme v lese, přes den jsme venku a noci trávíme v chýších z větví a listí, které staví naše ženy. Živíme se lovem zvěře, sběrem medu a různých plodů, které tu rostou,“ popisuje Félix, starší muž, který tu jako jeden z mála mluví francouzsky. To se ale nejspíš brzo změní. Antropoložka Kateřina Rexová má za to, že čím dál těsnější vazby pygmejů na okolní civilizaci povedou k zániku tradičního způsobu života.

Moderní pygmejové se už nestěhují z místa na místo

„Zvyky si udržují, znají mýty, jsou proslulí polyfonními zpěvy. Problém je v tom, že mladá generace už chodí do školy, obzory se jim rozšiřují, začínají mluvit francouzsky, mají kontakty s vesničany a je jen otázkou času, kdy dostanou možnost jinde,“ domnívá se.

Čtěte také

Změny v životě kamerunských lovců a sběračů jsou jasně patrné už dnes. Bakové před námi netančí v tradičních sukních ze suché trávy, ale v moderním oblečení. Také se už nestěhují z místa na místo jako jejich předkové. „Když je potřeba, vydáme se na několikadenní lov, vždycky se pak ale vracíme sem do vesnice,“ přisvědčují.

Čtěte také

Lesní zvěř dnes loví na objednávku

Bakové museli založit trvalou osadu z nařízení kamerunských úřadů. Je to jeden z faktorů, který významně ovlivnil jejich způsob obživy. Tito pygmejové sice pořád loví lesní zvěř, jenže, jak říká strážce biosférické rezervace Dja Stefan Marel, už to obvykle nedělají jen pro vlastní potřebu.

„Nepotřebují lovit ve velkém. V lese se ale vyznají lépe než kdokoliv jiný, takže si je lidé z okolních vesnic a pytláci obvykle najímají jako průvodce. Nebo jim rovnou dají pušku a pošlou do lesa,“ nastiňuje.

Pygmejové se nebrání ani návštěvám turistů. Každý totiž ví, že se sluší přinést do vesnice nějaké dary, v ideálním případě rýži, maniokovou mouku nebo sůl. Obdarovaní Bakové pak návštěvníkům za odměnu předvedou tradiční písně a tance.

autor: tpa
Spustit audio